Jogerős ítéletben mentették fel Kiss Sándort a korrupciós vádak alól

Kilenc év után jogerős ítéletben mentette fel a korrupciós vádak alól Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt és az ügyben érintett üzletembereket a nagyváradi táblabíróság.

Kiss Sándor | Archív felvétel

A Bihar megyei önkormányzat és az RMDSZ Bihar megyei szervezetének volt vezetője ellen még 2014-ben indított bűnvádi eljárást az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). Hatalommal való visszaélés, pénzmosás, csúszópénz elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt emeltek vádat ellene, amiért 2018-ban alapfokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék. Alapfokon az ügy többi gyanúsítottját is elítélték: Beiamin Rus, a Selina cég tulajdonosa négy év, Bojtor Vilmos magyar állampolgárságú üzletember pedig hat év szabadságvesztést kapott. A táblabíróság ugyanakkor 2018 év végén visszautalta a törvényszékre a korrupciós pert, ahol a talárosok az újratárgyalást követően tavaly már felmentő ítéletet hoztak. Az ügy vádlottjai között szerepelt Mudura Sándor nagyváradi üzletember is, ő viszont már elhunyt. Miklóssy Ferenc, Miklóssy László, valamint Gheorghe Roatiș esetében elévülés miatt szüntették meg az eljárást még 2018-ban.

A DNA többek között azzal vádolta Kiss Sándort, hogy társaival együtt 2002 és 2008 között kiterjedt pénzügyi mechanizmusokat működtettek, amelyek révén több mint négymillió eurós illetéktelen haszonra tettek szert. Az ügyészség szerint Kiss Sándor emellett két telekeladási ügylet révén több mint hatmillió euróval károsította meg a Bihar Megyei Tanácsot. Az újratárgyalást követően a törvényszék tavaly áprilisban mentette fel a vádlottakat. Ezt az ítéletet csütörtökön a nagyváradi táblabíróság is helyben hagyta, így immár jogerősen is lezárult az ügy.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?