Nem használhatók fel a lehallgatások Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök perében

A Bihar Megyei Törvényszék végzése szerint nem használhatók fel a titkosszolgálati lehallgatásokkal szerzett bizonyítékok Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök korrupciós perében.

A szerdai végzés kivonatát a bíróságok portálján tették közzé. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének korábbi elnökét 2018 júniusában nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar Megyei Törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az üzletember-politikus ügyében egyúttal 5,55 millió euró vagyonelkobzást is elrendeltek a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől.

Az elsőfokú ítéletet azonban a Nagyváradi Táblabíróság megsemmisítette, és az ügyet az eljárás során elkövetett formai hibákra hivatkozva visszaküldte a törvényszékre. A romániai sajtó már ezt a fejleményt is úgy értelmezte, hogy Kiss Sándor és vádlott társai megússzák a büntetést, mert az ügyük elévül, mire jogerős ítélet születhet. A megismételt eljárás során semmisítették meg azokat a bizonyítékokat, amelyeket a titkosszolgálat gyűjtött, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva figyelve meg a volt politikust.

Kiss Sándor ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) emelt vádat 2015 júniusában. A vádirat összeállításához a magyarországi, németországi és hollandiai bűnüldöző szervek is adatokat szolgáltattak.

A DNA vádirata szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz.

A DNA közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa valamennyi esetben készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon.

A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést.

Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt. Míg az RMDSZ országos vezetői több olyan erdélyi magyar politikust a védelmükbe vettek, akik ellen korrupcióellenes eljárás indult az utóbbi években, Kiss Sándor esetében ez nem történt meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?