Vállalkozóknak nagyon fontos: 10-ről 5 évre csökkent a könyvelési dokumentumok archiválási időszaka

Fotó: Pexels

Ezentúl a vállalkozások 10 év helyett csak 5 évig kell megőrizzék könyvelési dokumentumaikat – megjelent a Hivatalos Közlönyben az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet.

„A vállalkozások számára sokszor gondot és plusz anyagi költséget jelent a könyvelési dokumentumok archiválása, hiszen külön helyiséget kell létrehozzanak a dokumentumok tárolására, sok esetben pedig kiszervezésre kerül ez a tevékenység. Mi több, az Országos Adóhatóság ellenőrzései során csupán 5 évre visszamenőleg vizsgálja a vállalkozás dokumentumait, ezért is volt indokolt a törvénymódosítás, amellyel 10 évről 5 évre csökkentettük a könyvelési dokumentációk archiválási idejét” – mutatott rá Kolcsár Károly, Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet kidolgozója.

Az 5 éves archiválási időszakot a pénzügyi évet követő év július elsejétől számítják. Romániában jelenleg több mint másfél millió aktív vállalkozás működik, amelyből 1,1 millió korlátolt felelősségű társaság. A törvénymódosítás minden vállalkozást érint, szervezeti formától függetlenül. Az eljárás a törvény hatályba lépését követően lép érvénybe.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?