banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Egyszerűsítené a gépjárművek forgalomba helyezését az RMDSZ

„Egyablakos” gépjármű forgalomba helyezésről iktatott törvényjavaslat-csomagot az RMDSZ szerdán a parlamentben – közölte a magyar érdekvédelmi szövetség hírlevele.

Megkönnyítené a járműtulajdonosok dolgát | IllusztrációEgy nap alatt és egy helyen lehessen forgalomba íratni a gépjárműveket – ezzel a nyugati „jó példákat” honosítaná meg Romániában az RMDSZ. Úgy módosítanának több, hatályban levő jogszabályt, hogy csökkenne a bürokrácia, és jelentősen olcsóbb lenne a gépjárművek forgalomba íratásakor felszámolt illeték.

A törvényjavaslat-csomagot Benedek Zakariás és Bende Sándor parlamenti képviselők dolgozták ki. „Számos gépjármű tulajdonos személyesen nehezményezte, hogy Romániában nagyon bonyolult az autók beíratási folyamata. Mindez azért, mert több intézményben zajlik, így több papírmunkával, pénzzel és idővel jár. Egy olyan törvényjavaslat-csomagot dolgoztunk ki, amely szorgalmazza egy olyan rendszer kialakítását, ahol az érintett a gépjármű beíratásakor csak egyetlen irodahelyiségbe kell ellátogasson, ahonnan minden szükséges papírt megkap a jármű szabályos használatához” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke rámutatott a törvénytervezet gyakorlati részére: „A tervezet előírja, hogy a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal foglalkozzon kizárólag a gépjárművek beíratásával. Jelenleg két helyen kell időpontot igényelni, hogy elindíthassuk a forgalomba helyezési folyamatot, ezt a rendszert szeretnénk egységesíteni úgy, hogy egy nap alatt, és egy irodahelyiségben lehessen megoldani ezt.”

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott módosítást idén elfogadja a parlament, az jövő évtől már hatályos lesz.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?