Ünnepre hangolódás Marosvásárhelyen

Az ünnepekre való készülődés, ráhangolódás érdekében karácsonyfa-díszítésre hívja a kisiskolásokat Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, hogy a karácsonyi vásár keretében minden iskolának legyen saját karácsonyfája a vár udvarán.

Harminc darab másfél méteres fenyő várja díszítő „gazdáját” – áll a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal felhívásában. A hagyományok szerint az ünnepek közeledtével a megyeszékhelyen és a hozzá tartozó településeken minden oktatási intézményben számos díszt készítenek a gyerekek, ezeket pedig idén az egész város megcsodálhatja majd, a jelentkező iskolák csoportjai ugyanis a vár udvarán felállított fenyőfákat díszíthetik fel az általuk készített elemekkel. Egy iskola több fenyőt is díszíthet.

A szervezők által kiadott közlemény szerint a felhívásra iskolai csapatok jelentkezhetnek, de akár több csapata is lehet egy iskolának a 0–4. osztályok közül. Jelentkezni december 6-ig a targdecraciuntgmures@gmail.com e-mail címen lehet, ahol a részvételi szándék mellett fel kell tüntetni, hogy hány fát szeretnének feldíszíteni az intézmény részéről. A díszek alapanyaga nem kötött, a gyerekek és pedagógusok fantáziájára bízzák a karácsonyfa-díszítést. A járványhelyzetre való tekintettel a fenyőfákat a jelentkező tanintézmények csapatai egyeztetés alapján rendre díszítik majd fel december 13–22. között.

Lehetőség adódik az iskolai csoportok kántálására is

A Színház téren, illetve a Vársétányon berendezett „Gyermekváros” teret ad a gyermekek karácsonyi kántálásának is. A jelentkező intézményeket arra kérik a szervezők, hogy amennyiben szeretnének élni a lehetőséggel, válasszák ki a számukra megfelelőbb helyszínt és az éneklés lehetséges időpontját egyeztessék a program szervezőivel.

Fotók: Soós Zoltán polgármester Facebook-oldala

Idén műfenyőt állítottak

„A környezettudatosság jegyében született ez a döntés, a fenyő hosszú évekig fogja szolgálni a várost, így Marosvásárhely karácsonyához nem fogunk több óriásfenyőt kivágni. A fenyő idén a Színháztérre lett elhelyezve, illetve a Közigazgatási Palota előtti élő fenyőfát is feldíszítjuk az ünnepi időszakra” – írta Facebook bejegyzésében Soós Zoltán a város polgármestere.

Korcsolyapályákat alakítanak ki

Pénteken hivatalosan is megnyitották a két korcsolyapálya közül az elsőt, amelyen az idei szezonban korcsolyázhatnak a marosvásárhelyiek. A jégapálya a marosvásárhelyi vár szomszédságában található, naponta 9.30 és 21 óra között üzemel.

„Ha az időjárás megengedi, március közepéig nyitva maradhatnak a jégpályák. Tekintettel arra, hogy jelenleg csak Marosszentgyörgyön működik még egy olyan jégpálya, amit tavaszig lehet használni, azt a döntést hoztuk, hogy Marosvásárhelyen két korcsolyapályát üzemeltetünk be. Erre a megnövekedett igény miatt volt szükség. A megyeszékhely második jégpályája ezúttal nem a Színház téren lesz létrehozva, hanem átkerül a városi parkba a karácsonyi vásárra való tekintettel”– nyilatkozta Soós Zoltán polgármester.

A fiatalok elégedettek a korcsolyapályával. A Maszol kérdésére egy fiatalember kijelentette: „Nagyon szép a helyszín. Fontosnak tartom, hogy legyen a városnak jégpályája, mivel ez egy olyan kikapcsolódási lehetőség, amit nem szabad kihagyni.”

„Kisgyerekként kezdtem el korcsolyázni, mindig is vonzott a jégtánc. Szerettem volna professzionális szinten űzni ezt a sportot, de nem volt lehetőségem rá, mivel a városnak nincsen megnyitott fedett jégpályája. Remélem, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog, a város ezzel sokat nyerne. Addig is kihasználom a lehetőséget és rendszeresen kijövök korcsolyázni ide a várba” – nyilatkozta egy sportiskolás diáklány.

Adventi koszorú a Bolyai téren

A fenyőágakkal díszített, arany-pirosba „öltöztetett”, mintegy 3,5méter átmérőjű adventi koszorút a Bolyai téren helyezi el a Marosvásárhelyért Egyesület. Az egyesület a négy adventi gyertya meggyújtására a marosvásárhelyi magyar történelmi egyházakat kérte fel, így első vasárnap a római katolikus, második vasárnap az unitárius, harmadikon az evangélikus, a negyediken pedig a református egyház képviselteti magát az eseményen.

Az első adventi gyertya a hit fényét hozza, meggyújtására november 28-án 16.30 órakor kerül sor. Az eseményen felszólal Szente Katalin, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke, majd egy rövid egyházi áldás és ének teszi meghittebbé a közösségi élményt. A járványügyi korlátozások miatt idén nincs lehetőség széleskörű ünnepséget szervezni. Az egyesület hagyományteremtő szándékkal indítja útjára ezt a kezdeményezést, amelynek célja, hogy ezután minden évben felállítson a városban egy óriási adventi koszorút, és egyúttal gazdagabbá tegye a várakozás időszakát.

Kapcsolódók

Kimaradt?