Így készüljön fel a karácsonyi vendégfogadásra

A karácsony nemcsak a szeretet, hanem a család ünnepe is, így ez az időszak sokak számára telik vendégeskedéssel, vagy éppen vendégfogadással. Ha távolról érkező rokonok vagy barátok látogatnak meg minket az ünnepek alatt, arra érdemes felkészülni. Ebben segítünk 10 tippel.

A vendégfogadás viszonylag egyszerű, ha a családtagok a közelünkben laknak, ám ha rokonaink több száz kilométert utaznak a találkozás kedvéért illik felkészülni érkezésükre.

Takarítsunk okosan

A karácsonyi ünnepeket szeretjük tiszta otthonban tölteni, éppen ezért az adventi időszak sokunk számára nagytakarítással (is) telik. Ha vendéget várunk, ez még inkább igaz. Nem muszáj azonban ilyenkor a lakás összes zegét-zugát lesikálni, lomtalanítani, átrendezni, kitakarítani. Legyen tiszta a lakásunk, de ne mindenáron. A nagynénik bizonyára nem fognak benézni a fürdőszobaszekrény legfelső polcára és az sem szúr majd nekik szemet, hogy nem ábécé szerint vannak a könyveink elrendezve. 

 Mossunk

Ha vannak olyan törölközők, ágyneműk, takarók, amelyeket csak a vendégeink használnak, mossuk ki azokat, hogy friss illatúak és tiszták legyenek. Ez a házimunka nem kerül sok időbe, mégis sokat számít. 

Mit együnk?

A Mit együnk? valószínűleg az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, amire általában csak bizonytalan válaszokat kapunk. Nem kell azonban ez így legyen, ha előre megtervezzük a menüt. A karácsonyi étkezések amúgyis fontos részei az ünnepnek, a vendéglátás során pedig különösen jól jön, hogy a hűtőben megvannak az ételek hozzávalói. 

Vásároljunk előre

Ha tudjuk nagyjából milyen ételekkel szeretnénk várni a vendégeinket és a karácsonyi menü is összeállt, vásároljunk be. A bevásárlólistára ne csak az alapanyagok kerüljenek fel, hanem olyan termékek is, amelyek kifogyhatnak, ha több ember él az otthonunkban, például: wc-papír, fogkrém, tusfürdő, papírzsebkendő.

Üres polcok

A több napra érkező vendégeinknek nem lesz kellemes a bőröndből és a csomagokból öltözködni, éppen ezért szabadítsunk fel egy polcot vagy fiókot a szobában, ahova ki tudnak pakolni. 

Hol van?

A saját és vendégeink dolgát is megkönnyítjük, ha elmagyarázzuk, a fontos eszközöket (hajszárító) hol találják. 

Apró figyelmességek

Néhány apróság is sokat segíthet abban, hogy vendégeink kellemesen érezzék magukat: adjunk nekik papucsot, tegyünk vizet az ágyuk mellé, magyarázzuk el, hol parkolhatnak. 

Útravaló

Mielőtt vendégeink hazamennének, készítsünk nekik szendvicset, nassolnivalót az utazáshoz, egy termoszba tegyünk nekik kávét vagy forró teát. 

Erre mindenképpen figyeljünk

A legjobb ajándék az együtt töltött idő, ezért mindenképpen figyeljünk arra, hogy a vendéglátás mellett a vendégeinkkel is foglalkozzunk. Nem baj, ha a mosatlan fél órát a kagylóban áll, ha ez idő alatt a vendégeinkkel beszélgetünk, a közös kávézásról sem kell lemondjunk csak azért, mert havat kell lapátolni. A vendégeink azért utaztak, hogy találkozzanak velünk, ezt ne felejtsük el.

A legfontosabb tanács

A legfontosabb tanács a vendéglátással kapcsolatban az, hogy ne stresszeljük túl. A vendégeink bizonyára számunkra kedves emberek, akik nem haragudnak meg azért, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt mi terveztük. Igyekezzünk nem aggódni, inkább élvezni az együtt töltött időt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?