Az adventi koszorú készítésének trükkjeit lestük el

Az ünnepi időszak elengedhetetlen kelléke az adventi koszorú, amely az ünnepre terített asztalok, a karácsonyi időszak kezdetének egy különleges dísze lehet. Az advent, a hangolódás, a lenyugvás időszaka, ez pedig remek alkalom arra, hogy alkossunk, kreatív ötleteket valósítsunk meg, akár a koszorú készítésében is. Hogyan készítsük az adventi koszorút? A Csíkszeredában tartott workshopon lestük el a trükköket.

Miből készítsük? Hogyan dekoráljuk? Milyen trükkök segíthetnek a technikai részében? Ilyen és efféle kérdésekre kerestük a választ, amikor meglátogattuk a Wild Craft Studiot Csíkszeredában, ahol koszorúkészítő-workshopot szerveztek. Egy saját készítésű adventi koszorú/ajtó- vagy asztaldísz nem csak a készítője szemében sokkal értékesebb, hanem családi körben is. A studió munkatársai gyakorlott, szakmai segítséggel álltak rendelkezésre, illetve mindenféle „hozzávalóval” is, amelyek szebbé teszik a dekorációkat.

Székelyföldön még sokan követik a hagyományos koszorúkészítő módszereket, illetve divatot, ami az egyszerűségre épül, valamint a lila-rózsaszín gyertyák alkotta egyvelegre. A műhely vezetői a letisztult, elegáns vonal követésére bíztattak, de azt is kiemelték, hogy az egyedi ötletek sokkal hangulatosabbak lehetnek, ráadásul szebbek is és személyes értékkel ruházzák fel a koszorút. A workshopon résztvevőket, Szabó Kata látta el jobbnál jobb tanácsokkal és ötletekkel.

Az első lépés hogy kiválasszuk a koszorúalapot, amelyből bőséges választék van. A legnépszerűbb a szalmaalap, ezt követi a vesszőből készült alap és a mohakoszorúk, de akad szövetből, textilből készült is. A hagyományos fenyőágakból készített díszek háttérbe szorultak az utóbbi években, mivel rengeteg alternatíva, egyedi megoldás jött létre. A műhelyben a faalapokat is megtalálhattuk, amelyet leginkább asztali díszek, kopogtatók és gyertyatartók készítésére használnak. Ezek szárazak kell legyenek ahhoz, hogy jól tudjunk dolgozni velük.

Az alkotási folyamat egyik nagyon fontos eszköze a ragasztópisztoly, amelyet a munka előtt legalább tíz perccel be kell kapcsolni, hogy felmelegedhessen a ragasztó. A kiválasztott dekorációs elemeket pedig minimum 10 másodpercig kell megtartani, hozzányomni a felülethez, amíg megköt az anyag. Ez egy fajta türelemjáték, de így a díszek nem fognak lepotyogni. A ragasztó helyett használhatunk akár tűződrótot is, amely hajlítható, keményebb anyag. Ezzel rögzíthetjük a díszeket a koszorúra, vagy a dekorációs elemekre. Szükségünk lehet még ollóra, gyertyatalpra, mindez attól függ, hogy milyen rögzítési módszert választunk.

Ez után már csak az adventi koszorú készítésének kreatív része van hátra. Ahány ember, annyiféle koszorú készülhet, a díszítésben nem kell semmilyen sémát, szabályt követni. Használhatunk természetes alapanyagból készült díszítőelemeket, fafigurákat, ezek rusztikussá teszik a koszorút. Díszíthetünk szalagokkal, gömbdíszekkel, flitterekkel, porcelán elemekkel, izzósorokkal.

A workshopon a rusztikus stílusú koszorúk mellett készültek még fehér alapú, pasztellrózsaszínnel, ezüst kiegészítőkkel ellátott darabok valamint visszafogottabbak is. Az egyetlen, amivel mellé nyúlhatunk a készítésben az az, ha „túldíszítjük” a koszorút, túlzsúfoljuk. Itt is érvényesül a kevesebb néha több elve, de ötleteinknek csak a képzelet és a jóízlés szab határt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?