Újraindult Parászka Boróka műsora a Marosvásárhelyi Rádióban

Közel öt hónap kényszerszünet után zöld utat kapott az Értsünk szót szerkesztője, és április 22-én, hétfőn újraindult a műsor. A Maszol megkeresésére Szász Attila főszerkesztő elmondta, habár Parászka Boróka ellen folyik a fegyelmi kivizsgálás, a rádiótársaság vezetőségének felszólítására indult újra a műsor.

„Ilyen hosszú időre nem lehet felfüggeszteni egy műsort, hiszen egy hivatalosan jóváhagyott műsorrács része. Két lehetőség van, módosítani a rácsot – ami egy hosszabb folyamat – vagy folytatni a műsort a meglévő címmel, nem feltétlenül az eddigi szerkesztőjével” – szögezte le.

Mint mondta, szerkesztőségi gyűlést hívott össze, ahol tájékoztatta a kollégákat az eddigi fejleményekről. Senki nem vállalta az Értsünk szót szerkesztését, így a műsort továbbra is Parászka Boróka vezeti.

A fegyelmi bizottság Szász Attilának azt a kérését vizsgálja, hogy állapítsák meg, Parászka Boróka, a rádió imázsát negatívan érintő viselkedése, Facebook bejegyzései mennyire ártottak az intézménynek, és amennyiben úgy találják, hogy ártottak, akkor járjanak el.Illusztráció: Pixabay Közben Kádár Zoltán rádiós továbbított a rádiótársaság vezetőségének egy, a szerkesztőség néhány tagja által megfogalmazott kérést amelyben, azoknak a konfliktusoknak a kivizsgálását is kérik, amelyeket Parászka a szerkesztőségen belül gerjesztett. Hivatkoztak egyebek mellett egy fiatal kollégával szembeni verbális erőszakos megnyilvánulásra is, így a fegyelmi bizottság ezt a kérést is a vizsgálat tárgyává tette.

Mint arról beszámoltunk a probléma gyökere, Parászka Borókának az a végül ügyészségre kerülő vádja miszerint bántalmazta volna őt Kiss Dénes újságíró. A rádió főszerkesztője, Szász Attila akkor azt nyilatkozta, hogy az illetékes hatóság döntése után „egyiküknek mennie kell” a rádiótól. Miután az ügyészség bizonyíthatóság hiányában vádemelés nélkül lezárta azt az ügyet, Szász Attila felszólította Parászka Borókát, hogy önként távozzon, de ő visszautasította azt. A főszerkesztő ekkor kezdeményezte, hogy indítsanak fegyelmi eljárást ellene. Szász Attila, akkor elmondta, „ez az ügy nem csak a két kollégáról szól. Súlyosan érinti a rádiót és az itt dolgozó közösséget. Pontot kell rá tenni.”

Arra a kérdésünkre, hogy hol áll most a kivizsgálás, a főszerkesztő a Román Rádiótársaság jogi osztályához irányított.

A Maszol megkeresésére a bántalmazással vádolt, Kiss Dénes elmondta, miután az ügyészség véglegesen ejtette Parászka Boróka vádjait, mellyel több mint 2 és fél éven át munkahelyen elkövetett zaklatás és fizikai agresszió bűncselekményének gyanújába keverte őt, jelentős szakmai és magánéleti kárt okozva, 25.000 euró erkölcsi kártérítést és rágalmazási pert indított ellene.

Arra a kérdésünkre, hogy miért zárkóztak el a szerkesztőség tagjai attól, hogy átvegyék az Értsünk szót című műsor szerkesztését, elmondta „ez egy szűk, elsősorban magyarországi réteg propaganda műsora. Ebbe beszállni helyette közszolgálati öngyilkosság.” Lényeges tisztában lenni azzal is, hogy nem azért folytatja az Értsünk szót műsort, mert a kollégák elzárkóztak, és úgymond nincs ki csinálja helyette, hanem mert véget ért az ellene megrendezett színjáték, felelősségre vonás nélkül megúszta, hogy lejáratta a Rádió és a kollégák hírnevét – summázta Kiss Dénes.

Parászka Boróka közösségi médiában megjelenő bejegyzései kapcsán a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) etikai bizottsága is megszólalt, kijelentve, hogy sajtóetikai vétséget követett el a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa. A MÚRE azzal indokolta döntését, hogy a bepanaszolt „nem vette figyelembe, hogy mint közvélemény-formáló újságíró, munkaidőn kívül, magánszemélyként sem tehet közzé etikailag vállalhatatlan, az elfogadható közösségi megnyilvánulással ellentétes, uszító, kirekesztő, diszkrimináló gondolatokat”. Ugyanakkor megállapították, a szakmai hitelessége is megkérdőjelezhető, mert nem kezeli megfelelően a tudomására jutott bizalmas információkat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?