Újraindul az állatorvos-technikus szak magyar tagozata Szilágysomlyón

Egy év kihagyás után újraindul a szilágysomlyói Ioan Ossian Mezőgazdasági Szakközépiskolában az állatorvos-technikus szak magyar tagozata. Az oktatási intézmény felújított bentlakással is rendelkezik.

Benedek László, a tanintézmény igazgatója elmondta, nagy jövő áll a mezőgazdaság előtt, mert „mindig volt, és lesz jövője”. „Nagyon sok pozitív példa azt bizonyítja, hogy a mezőgazdaság jövedelmező. A gazdák európai uniós forrásokra pályázhatnak, és iskolánk mellett szól, hogy B-kategóriás mezőgazdasági járművezetői jogosítványt biztosítunk a diákoknak. Az állatorvos-technikusi szak egyfajta „előszoba” lehet azoknak a diákoknak, akik állatorvosi egyetemre felvételiznének” – ecsetelte az igazgató.  

Fotó: A szerző felvétele

Külföldön kevés az állatorvos-technikus, állatorvos, ezért nagy a kereslet e téren. Az előző évek példája azt bizonyítja, hogy nem csak fiúk, hanem lányok is érdeklődnek a szak iránt, főleg azok, akik az egészségügyben akarnak elhelyezkedni, mert jó alapot, gyakorlatot és tapasztalatot szerezhetnek a négy év alatt. A szilágysomlyói iskola diákjai a nyári szünidő alatt szakmai gyakorlaton vehetnek részt, dolgozhatnak.

Az igazgató arra biztatta a fiatalokat, hogy válasszák bátran, akár a szomszédos megyéből is, az újraindul magyar tagozatot, mert modern gazdasággal rendelkeznek, saját haszonállataik vannak, amelyen a diákok „tanulhatnak”. Mint mondta, minden önkormányzat rendelkezik mezőgazdasági szektorral, amit fejleszteni kell. A mezőgazdálkodáson kívül a fiatalok állatorvosi rendelőben is elhelyezkedhetnek.

A szakközépiskolában autószerelő, vendéglátóipari és pincér szak is működik. „Nagyon sok projektben vettünk részt, kétszer voltunk az európai parlamentben, és segítünk a gyermekeknek felkészülni az érettségire. Egy jó szakma választása körülbelül megfelel azzal a felhívással, hogy: legyen ön is milliomos” – jelentette ki az igazgató.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?