Újraindul a bűnvádi eljárás az augusztus 10-i tüntetés ügyében

Az egyik tüntető panasza nyomán elrendelte pénteken a bukaresti ítélőtábla a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében érintett volt csendőrségi vezetők elleni eljárás újraindítását.

A döntés előzménye, hogy a demonstráció egyik résztvevője, Ioan Crăciuneanu megtámadta a bíróságon a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségnek (DIICOT) az eljárás vádemelés nélküli lezárására vonatkozó, 2020. júniusi döntését, és az ítélőtábla helyt adott panaszának.

A jogerős döntés nyomán az ügyészeknek újra kell indítaniuk a kivizsgálást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében, többek között hivatali visszaélés, hamisított okirat tudatos felhasználása, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás és bűnpártolás gyanújával.

Ioan Crăciuneanu a tüntetésen történt erőszakos tömegoszlatás sérültjei közé tartozik, megsérült a lába, amikor felrobbant a közelében egy könnygázgránát. Az ítélőtáblához benyújtott panaszában kérte a nyomozás újraindítását több akkori politikai vezető, köztük Speranţa Cliseru volt fővárosi prefektus, Carmen Dan egykori belügyminiszter és Liviu Dragnea volt szociáldemokrata pártelnök ellen is, aki - szerinte - "elrendelte és műveleti szempontból közvetlen vagy közvetett módon irányította a rendőri bevetést".

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Korábban a DIICOT volt főügyésze, Giorgiana Hosu is kérte a csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindításának jóváhagyását, a bukaresti törvényszék azonban 2021. március 2-án elutasította igénylését.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?