banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Lemondott az augusztus 10-i tömegoszlatásban résztvevő csendőralezredes

Laurenţiu Cazan egy korábbi kihallgatásról távozóban a főügyészségrőlVisszalépett a Prahova megyei csendőrség éléről Laurenţiu Cazan alezredes, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett a 2018. augusztus 10-i „diaszpóra-tüntetésen” történt karhatalmi fellépés megszervezésében.

Az alezredes a közvélemény nyomására döntött úgy, hogy lemond tisztségéről, amelybe tavaly év végén nevezték ki. A Prahova megyei csendőrség tájékoztatása szerint a közbeszédben megjelent kommentárok ártanak a Román Csendőrség hírnevének, ezért Laurenţiu Cazan alezredes úgy döntött, hogy visszalép a Prahova megyei csendőrség éléről. A főfelügyelői teendőket első helyettese, Dragoş Buzoianu ezredes fogja ellátni. A törvény értelmében Laurenţiu Cazan visszatér ahhoz a feladatköréhez, amelyet kinevezése előtt látott el.

A belügyminisztérium 2020. december 30-án jelentette be, hogy Laurenţiu Cazant a Prahova megyei csendőrség élére nevezte ki, a bukaresti csendőrség élén betöltött korábbi funkciójával egyenrangú tisztségbe. Megbízatása 6 hónapra szólt, a korábbi parancsnok ugyanis tartalékállományba vonult.

Laurenţiu Cazan, a bukaresti csendőrség főigazgatóságának volt vezérigazgatója egyike azon csendőrparancsnokoknak, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek a 2018. augusztus 10-ei fővárosi tüntetés karhatalmi szétoszlatásában. Az augusztus 10-i tüntetés ügyében indított kivizsgálást lezárták, de a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus ellenes Ügyészség (DIICOT) kérte, hogy kezdjenek újabb büntetőjogi kivizsgálásba az akkori csendőrségi vezetők egy része ellen, többek közt Laurenţiu Cazan ellen is.

2018 nyarán a Nyugat-Európában élő és dolgozó román közösségek nevében szerveztek tüntetést a fő kormányerőt alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikája ellen. A 40 ezresre duzzadt tömeget a csendőrség könnygázzal és vízágyúval feloszlatta, több tucatnyian megsérültek, sokan azzal vádolták meg a karhatalmat, hogy eltúlozta a beavatkozást. A tüntetés után több mint 700 feljelentés érkezett a csendőrség ellen, de senkit sem vontak felelősségre a csendőrök közül.

Miután Cazant kinevezték a Prahova megyei csendőrség élére, a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) Prahova megyei képviselője, Mihai Poliţeanu közleményt adott ki, amelyben kifejezte elégedetlenségét az üggyel kapcsolatban. „A csendőrség Prahovába küldte verekedőseit” – fogalmazott a képviselő, követelve, hogy Cazan mondjon le, vagy menesszék. Ugyanakkor azt is követelte, hogy mondjon le tisztségéből az őt kinevező országos csendőrparancsnok, Alin Masta is „felelőtlen és szégyentelen gesztusa miatt”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?