banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Diaszpóra-tüntetés: elutasította a törvényszék a csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását

Elutasította a bukaresti törvényszék azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében.

A döntés jogerős, és gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A DIICOT volt vezetője, Giorgiana Hosu tavaly augusztus 4-én jelentette be, hogy újraindítanák a nyomozást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

A döntést egy bírónak is meg kellett volna erősítenie, ezért eredetileg a bukaresti ítélőtáblához küldték az igénylést, amely azonban 2020. augusztus 10-én elhárította az illetékességet az ügyben, és a fővárosi törvényszékhez továbbította a dossziét.A túlzott erőszakot bevető csendőrök felelősségre vonását kérő tüntetők a tavalyi évfordulón

A DIICOT volt főügyésze többek között arra hivatkozva rendelte el a nyomozás újraindítását, hogy az ügyet korábban vádemelés nélkül lezáró Doru Stoica ügyész nem hallgatta ki a gyanúsítottakat, miután átvették a dossziét a katonai ügyészségtől, ugyanakkor nem idézték be kihallgatásra sem a sértett feleket, sem a szemtanúkat, néhány hivatalos személy – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu és Alin Ionel Mastan – kivételével.

Doru Stoica ügyész korábban többek között azt állította az ügy lezárásáról szóló rendeletben, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt mulattatta is őket a helyzet. Meglátása szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik „járulékos áldozata" volt ”ártatlan áldozat". Az ügyész elismerte, hogy a hatóságok által a helyzet kezelése érdekében hozott döntések „nem voltak tökéletesek", mivel azonban egyes békés tüntetők a csendőrök ellen uszították az erőszakoskodókat, „a törvény szigorúbb alkalmazása" jelentette az egyetlen megoldást a helyzetre.

A külföldön élő román nevében 2018. augusztus 10-én szerveztek tüntetést a bukaresti Victoriei téren az akkori PSD-kormány igazságügyi törvényeket módosító kezdeményezései ellen. Az erőszakos tömegoszlatásba trokollott eseményen több százan megsérültek, több tucat feljelentés érkezett a csendőrök ellen, akik a vád szerint túlzott erőszakot alkalmaztak.

Kapcsolódók

Kimaradt?