Diaszpóra-tüntetés: a belügyminiszter szerint kérhető a bűnügyi vizsgálat újrakezdése

Az igazságügyi minisztérium kérheti a közigazgatási eljárások ellenőrzését, és amennyiben új bizonyítékokat azonosítnak, újrakezdhető a bűnügyi kivizsgálás a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében – jelentette ki a Román Televízió kedd esti műsorában Lucian Bode belügyminiszter.

A tárcavezető kijelentette, hogy „soha nem kommentálja” a bíróság döntését, de „nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk”, hogy mi történt augusztus 10-én. Hozzátette: Klaus Iohannis államfő felszólítására tárgyaltak erről az igazságügyi miniszterrel, és úgy látja, hogy az igazságügyi minisztérium kérheti a közigazgatási eljárások ellenőrzését, és amennyiben új bizonyítékokat azonosítnak, újrakezdhető a bűnügyi kivizsgálás. Úgy véli: az ügybe beléphetnek ugyanakkor azok a személyek is, akik sérüléseket szenvedtek a csendőrség közbelépésekor.

A belügyminiszter azt mondta: „nem akarja elhárítani a felelősséget'” de az ügyben elsősorban az igazságügyi minisztériumnak kell lépnie.

Március 2-án a bukaresti törvényszék elutasította azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) az úgynevezett diaszpóra-tüntetés ügyében. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A külföldön élő román vendégmunkások 2018. augusztus 10-én az akkor kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői ellen szerveztek nagyszabású megmozdulást a kormány épülete előtt. A tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg „lecsillapítására", majd sötétedés után erővel kiszorította a tüntetőket a térről. A demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert kellett kórházba szállítani.

A DIICOT volt vezetője, Giorgiana Hosu tavaly augusztus 4-én jelentette be, hogy újraindítanák a nyomozást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében. A nyomozás újraindítása végül az igazságszolgáltatási szervek közötti illetékességi vita útvesztőjében akadt el.

(Nyitóképen: Lucian Bode | Forrás: a belügyminiszter Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?