FRISSÍTVE – Augusztus 10-i tüntetés: a bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét

FRISSÍTVE: A bukaresti ítélőtábla elhárította illetékességét a 2018. augusztus 10-i, a csendőrség volt vezetői elleni vizsgálat újranyitásának ügyében. Az ügyet áthelyezték a bukaresti törvényszékre.

Az ítélőtábla elfogadta a csendőrség volt vezetőinek kérelmét, hogy az ügyet helyezzék át a bukaresti törvényszékre. A csendőrség vezetői megpróbálták egyébként elhalasztatni hétfőn a tárgyalást, és kérték a kijelölt bíró lecserélését, de kérelmüket elutasították.

Giorgiana Hosu DIICOT-főügyész a múlt héten jelentette be, hogy újraindul a nyomozás a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

A DIICOT főügyésze azt követően hozta meg a döntést, hogy többen is panaszt nyújtottak be a nyomozás lezárására vonatkozó rendelet miatt. Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile és Mihai Dan Chirică ellen hivatali visszaélés, hivatali visszaélésben való bűnrészesség, visszaélésszerű magatartásban való részvétel, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisításban való részvétel, hamis okirat tudatos felhasználásában való részvétel és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt folyik kivizsgálás.

Emellett a nyomozás újraindításával a bűnpártolás, közhivatalnok által elkövetett közokirat-hamisítás, valamint hamis okirat tudatos felhasználásának gyanúját is kivizsgálják, az esetleges államcsínykísérletre vonatkozó gyanút azonban nem vizsgálják tovább.

A döntés előzménye, hogy több mint 59 ezer állampolgár írta alá a Declic Közösség által kezdeményezett petíciót, amelyben felszólítják Gabriela Scutea legfőbb ügyészt, indítsa újra a nyomozást az augusztus 10-ei tüntetés ügyében, és állítsa bíróság elé azokat, akik „elrendelték a békés tüntetők elleni erőszakos fellépést".

A nyomozás lezárásáról szóló határozatot a civil társdalom képviselői, valamint a Victoriei téri tüntetésen részt vevők is bírálták.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) július közepén lezárta a diaszpóratüntetés ügyét mind a csendőrség vezetői ellen indított eljárás, mind az államcsínyre vonatkozó feljelentés tekintetében. A döntés következtében ejtették a vádakat a csendőrség akkori vezetői ellen. A tüntetőkkel szembeni csendőri beavatkozásra vonatkozó ügyet a katonai ügyészség hatáskörébe utalták.

A vádhatóság az indoklásban azt írta, hogy a „békés tüntetők” egyáltalán nem határolódtak el a rendőrökre támadó agresszív csoportoktól, inkább „mulattak” a történteken. Mi több, a DIICOT azt állította, hogy nem minden „járulékos áldozat” volt „ártatlan áldozat”. A vádhatóság szerint 16 óra után több csoport agresszíven viselkedett a csendőrökkel szemben, kövekkel és üvegpalackokkal dobálták a karhatalmiakat, viszont a békés tüntetők megakadályozták, hogy kiemeljék őket a tömegből. A rendőrség ezt követően vetett be különböző eszközöket, egyebek mellett könnygázt, amiből kaptak a magukat békésnek mondó tüntetők is.

A DIICOT szerint a békés tüntetőket „erkölcsi bűnrészesség” terheli a történtekért.

2018 nyarán a Nyugat-Európában élő és dolgozó román közösségek nevében szerveztek tüntetést a fő kormányerőt alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikája ellen. A 40 ezresre duzzadt tömeget a csendőrség könnygázzal és vízágyúval feloszlatta, több tucatnyian megsérültek, sokan azzal vádolták meg a karhatalmat, hogy eltúlozta a beavatkozást. A tüntetés után több mint 700 feljelentés érkezett a csendőrség ellen, de senkit sem vontak felelősségre a csendőrök közül.

Tüntetés rózsaszín elefánttal

Egy életnagyságú rózsaszín elefánttal tüntettek a Declic internetes közösség tagjai az augusztus 10-i zavargások második évfordulóján. A tüntetők arra emlékeztek, hogy az augusztus 10-i nagygyűlésen „a békés résztvevőket megverték és könnygázzal fújták le a csendőrök”.

A Declic közösség rózsaszínűre festett elefántját megsétáltattak a Cotroceni-palota, a belügyminisztérium, a legfelsőbb ügyészség, az igazságügyi palota, az igazságügyi minisztériumhoz, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT), valamint a kormánypalota előtt. Azt mondták, hogy ez „az az elefánt", amelyről Klaus Iohannis egy 2017-es kormányülésen beszélt, amikor is megpróbálták ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését.

„Miután úgy tűnik, hogy az elefánt láthatatlanná vált az államfő, az igazságügyi miniszter, a legfőbb ügyész, a DIICOT főügyésze és a belügyminiszter számára, úgy döntöttünk, hogy rózsaszínre festjük” – írja sajtóközleményében Cătălina Hopârteanu, a Declic képviselője.

A Declic internetes felületén több 59 ezren írták alá azt a felhívást, amelyben kérik, hogy ismét nyissák meg az augusztus 10-i események ügyét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?