Újragondolták a hadsereg fejlesztési tervét

Csütörtöki ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) jóváhagyta a román hadsereg 2024-2033-as időszakra szóló haderőfejlesztési tervét – tájékoztatott az elnöki hivatal.

A közlemény szerint Oroszország agresszív magatartása miatt újra kellett gondolni az új fenyegetésekkel szembeni katonai fellépéshez szükséges fegyverbeszerzési és fejlesztési programokat. Ennek megfelelően többek között az eredeti tervben szereplő mennyiségnél több lőszert szerez be a hadsereg.

Illusztráció | Fotó: Védelmi Minisztérium

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a román hadsereg a védelmi képességeinek megerősítésére összpontosít „a hagyományos, aszimmetrikus, hibrid és egyéb fenyegetések minden típusának hatékony elrettentése és leküzdése érdekében”. Ezt olyan nagy teljesítményű katonai felszerelések és haditechnika beszerzésével éri el, amelyek kompatibilisek és interoperábilisak más NATO- és EU-tagállamok hadseregének fegyverzetével.

A közlemény utal arra, hogy Románia a hadiipara fejlesztésére is készül. E szerint a CSAT közvetlenül érdekelt abban, hogy az országban olyan ipari kapacitások álljanak rendelkezésre, amelyek képesek előállítani a hadsereg békeidőben történő felszereléséhez szükséges modern haditechnikát, illetve képesek olyan új felszereléseket gyártani vagy fejleszteni, amelyek megsokszorozzák Románia katonai képességeit válság- vagy háborús helyzetekben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?