Új távlatok a térség turizmusában: elkészült a Hargitafürdőre vezető út

A téli szezon beköszönte előtt elkészült a 138A jelzésű megyei út, amelyen most már egyszerűbben és biztonságosabban eljuthatnak a turisták Hargitafürdőre – adta hírül közleményében Hargita Megye Tanácsa.

Több mint öt kilométeren építtette teljesen újjá Hargita Megye Tanácsa a korábban beton elemekkel burkolt megyei utat. A munkát a csíkszeredai ING Service Kft. végezte el. A betonlapokat összezúzva felhasználták az út alapozásához, a törtkő réteghez. A felújított szakasz teljes hosszán betonsáncokat építettek a megfelelő vízelvezetéshez, hat hidat újítottak fel, nyolc új átereszt építettek be, valamint közel négy kilométeren dréncsöveket is elhelyeztek. A vízelvezetési munkálatokra a Hargitafürdőre jellemző időjárás miatt is szükség volt, hogy a gyakori fagyásnak és olvadásnak is ellenálljon az útszakasz.

Fotók: Hargita Megye Tanácsa

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az október 29-i terepszemlén elmondta, annak ellenére sikerült jó ütemben elvégezni a munkálatokat, hogy EU-s vagy kormányzati támogatások álltak volna rendelkezésre, köszönhetően a csíkszeredai ING Service Kft. kivitelezőnek is. Mint mondta, ez a beruházás nem csupán egy leaszfaltozott út, hanem Hargitafürdő szerepét tekintve az ország turizmusában és a sportéletben gazdasági és turisztikai vonzata is van. Ezért döntöttek úgy évekkel ezelőtt, hogy támogatások hiányában saját forrásból is megvalósítják a beruházást.

Hargitafürdő turizmusát népszerűsítve ugyanakkor a Visit Harghita applikációban felkerült egy téli és egy nyári, családoknak szóló csomag is.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere hozzátette, Hargitafürdő Csíkszereda szerves része, a város turizmusának fontos mozgatórúgója, a megyei út felújításával pedig az üdülőtelepülés életében új korszak köszöntött be. A polgármester kiemelte, több fejlesztés is elindul Hargitafürdőn, többek között szeretnék felújítani az iskolát, egy tűzoltószertárnak helyet adni, a hulladékgazdálkodás konténerrendszerét is lecserélnék és egy közparkoló kialakításán is dolgoznak. Mindezek mellett tudatosan azon dolgoznak, hogy egyre több országos sportrendezvénynek tudjanak helyet biztosítani, megemlítve a tavaly megrendezett országos téli triatlonbajnokságot, illetve a hegyi autós gyorsasági bajnokságot.

A környékbeli polgármesterek és megyei tanácsosok tekintették meg a befejezett munkálatot

Az elöljárók kifejtették, hogy Hargitafürdőt több útszakaszon is össze kell kötni a várossal, a Csíki-medencével.

Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere ehhez csatlakozva kiemelte, továbbra is partnerek kívánnak lenni a fejlesztésekben, hogy új kiszolgáló útvonalakat építsenek, összekötve Hargitafürdőt Piricskével is. A turizmus szempontjából együttműködésre van szükség a források lehívásához.

Szentes Antal megyei tanácsos hozzátette, öt évvel ezelőtt döntötték el, hogy a Hargitafürdőre vezető út kulcsfontosságú beruházás, nemcsak a Csík-térségnek, Hargita megyének, de egész Székelyföldnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?