Újratervezés: kerékpárúton is összekötnék Udvarhelyt Keresztúrral

Új szerződést írtak alá a Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő 137-es jelzésű megyei út felújításának a tervezésére, amelyen bicikliutat is kialakítanak.  

Az újratervezésre azért is van szükség, mert az előző terv több szempontból felületes volt, ami miatt végül EU-s forrásokra sem sikerült pályáznia a megyei önkormányzatnak.

A tavaly felújított décsfalvi híddal együtt kellett volna végezniük az út korszerűsítésével is, ez azonban nem sikerült. A kolozsvári kivitelezővel szerdán írták alá a tervezésről szóló szerződést Felsőboldogfalván.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette, mivel a 137-es út Udvarhelyszék két városát köti össze, a térség számára prioritás annak felújítása. Az alelnök ugyanakkor elmondta, hogy ha sikerül jó tervet készíteni, azzal nagy esély nyílik arra, hogy támogatást nyerjenek a Regionális Operatív Programban az új finanszírozási ciklusban.

Szerződésaláírás | Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az alelnök kiemelte: a majdani székelyudvarhelyi metropoliszövezetben az elkerülő út mellett a bicikliutak kiépítése lesz az egyik fontos infrastrukturális fejlesztési vonal. Ezért igyekeznek felhívni a polgármesterek figyelmét az ilyen tervek elkészítésére a településeken, mivel az országos helyreállítási programban (PNRR) számítanak ennek támogatására.

Borboly Csaba hozzátette, bízik benne, hogy az új tervben a lakosság meglátásai, javaslatai is több helyet kapnak. A tervek magukban foglalják a településeken járdák kialakítását mindkét oldalon, buszmegállók létrehozását, valamint bicikliutak építését ott, ahol az út szélessége ezt lehetővé teszi. A tervezésre a szerződés szerint öt hónap áll rendelkezésre.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?