Törvénymódosítást dolgoztak ki az új kerékpárutak építése érdekében

Törvénymódosítást dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ a kerékpárutak pontos meghatározására és kategorizálására.

Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénytervezet egyik kidolgozója elmondta, hogy erre a pontosításra azért volt szükség, mert a jelenlegi jogrendszer nem tér ki a kerékpárutak pontos definiálására, így az önkormányzatok nem tudtak EU-s vagy más hazai támogatásokat lehívni annak érdekében, hogy bővítsék a kerékpárutakat.

A törvénymódosítást Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese, Benedek Zakariás és Jakab Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke dolgozta ki.

Benedek Zakariás szállításügyi szakpolitikus a módosítás kapcsán elmondta, hogy ezentúl, ahogyan a közutakat, a kerékpárutakat is három kategóriába sorolnák: „Ezek helyi, megyei és országos jelentőségűek. Ennek értelmében az országos jelentőségű kerékpárutak állami tulajdonban lennének, a megyeiek a megyei tanácsok, a helyi jelentőségűek pedig a polgármesteri hivatalok tulajdonában lennének” – magyarázta.Bicikliút az Arad megyei Pécskán | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese rámutatott arra is, hogy a törvénymódosítás egy új fogalmat vezet be a romániai jogrendszerbe, éspedig a kerékpárral közlekedőknek szánt utakat, amelyek eddig csak biciklisáv néven szerepeltek.

Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátusi frakcióvezető-helyettese kiemelte: „A rendelkezések nyomán könnyebben építhetnek kerékpárutakat a helyi, megyei vagy országos intézmények, ami nemcsak környezetkímélő közlekedésre, hanem biztonságos és egészséges közlekedésre egyaránt teremt lehetőséget.”

Kapcsolódók

Kimaradt?