Elfogadták Hargita Megye Tanácsa költségvetését

Szerdai rendes havi tanácsülésén elfogadta költségvetését Hargita Megye Tanácsa.  A 13 prioritás mentén kidolgozott büdzsé nagy hangsúlyt fektet a beruházásokra, a közösségépítésre, a fiatalok támogatására, a családbarát programokra, a szociális rendszer támogatására, a turizmus és a gazdaságélénkítő programok finanszírozására, de kiemelt helyet kap az egészségügyi rendszer fejlesztése is. Hargita Megye Tanácsának idei költségvetése 485 millió lej.

Hargita Megye Tanácsa költségvetését szerdai rendes ülésén szavazta meg a döntéshozó testület. A kidolgozás során 13 prioritás mentén megvalósítható elképzeléseket vázoltak fel, az alulról való építkezésre fektetve a hangsúlyt, mondta el felvezetőjében Borboly Csaba. Mint a megyei tanács elnöke fogalmazott: támogatják a fiatalokat és a vállalkozókat, a legnagyobb összegeket az egészségügyi rendszer és az úthálózat fejlesztésének beruházásara fektetik.

Az infrastruktúra tekintetében számos útmunkálat van folyamatban és tervezés alatt, ezeknél odafigyeltek a térségi megoszlásra, emelte ki Borboly Csaba. Javításra, karbantartásra, forgalombiztosításra 12,25 millió lejt különítettek el, kivitelezésre 49 millió lejt, ez az összeg tartalmazza az árvízkárok helyreállítására kapott pénzeket is, illetve 31 570 000 lej az az európai uniós vissza nem térítendő támogatás, amelyből a legnagyobb beruházást finanszírozzák.

Fókuszban az egészségügy

A lakosság egészségvédelme érdekében hangsúlyt fektetnek a szűrőprogramokra, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal való partnerségre. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztései mellett befoglaltak 1,2 millió lejt a költségvetésbe, amit a Szentegyházi Egészségügyi Központ beruházásaira fordítanak, ebből a legjelentősebb egy hordágyak szállítására is alkalmas lift beépítése. Ezért a támogatásért Borboly Csaba köszönetet mondott az RMDSZ parlamenti frakcióinak.

A prioritások között hangsúlyosan megjelenik a közösségépítés, a családbarát Hargita megye megteremtése érdekében a családprogramokat összekapcsolják a turisztikai szolgáltatásokkal. Hargita Megye Tanácsa saját programjaira 7,6 millió lejt különítettek el.Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az ifjúság és az oktatás tekintetében a szakképzés, a románnyelv-oktatás, a duális képzés, a gyakornoki programokra, az erdei iskola programra és a kutatásfejlesztés támogatására fektetik a hangsúlyt, illetve az oktatás digitális eszközökkel való támogatására.

A szociális rendszer támogatása kapcsán az öregotthonok építése és a speciális igényűek jogainak védelme és oktatásuk fejlesztése kerül előtérbe.

A gazdaság élénkítése érdekében inkubátorházak és ipari parkok létrehozására, a mezőgazdaság, a családi gazdaságok és a helyi termelők támogatására fektetik a hangsúlyt.

Kapcsolódók

Kimaradt?