Tüntetést szervez a civil társadalom a Transilvania Smart City ellen

Azt üzenik Emil Bocnak, hogy grandomán projektek helyett konkrét és égető problémákkal kellene foglalkozni.

Nyílt levelet intézett Emil Boc polgármesterhez hét kolozsvári civil szervezet elnöke, köztük Szakáts István (AltArt) és Vincze Enikő (Căși Sociale Acum!). A levelet a Clujul Civic nevű Facebook-csoportban tették közzé, szerzői azt kifogásolják, hogy ingatlanfejlesztők ultramodern lakótelepet szándékoznak építeni a pataréti nyomornegyed közelében, melynek a gondjait a kolozsvári önkormányzat évtizedek óta képtelen megoldani, főleg, mivel nem is nagyon töri magát az ügyben.

Papíron jól néz ki a Transilvania Smart City | Fotó: Facebook/Transilvania Smart City

„Kifejezzük afeletti aggodalmunkat, hogy az ingatlanfejlesztők kérésére az önkormányzat erőszakkal ismét ki fogja lakoltatni a pataréti lakosokat. Jelen pillanatig nem került bemutatásra a pataréti szegregáció megszüntetését célzó konkrét terv, Emil Boc nyilvános ígérete ellenére, hogy az évtized végéig eltünteti a gettót” – olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az olyan grandiózus tervek mellett, mint a metró vagy a Szamos hajózhatóvá tétele, olyan konkrét ügyekkel is foglalkoznia kellene az önkormányzatnak, mint a patarétiek életkörülményeinek javítása. A szeméttelep közelében található Pataréten körülbelül 1500 személy él, főleg romák, nyomorúságos körülmények között.  

Hogy nagyobb súlyt adjanak tiltakozásuknak, a levél szerzői tüntetést hirdettek meg december 17-én, este fél nyolcra. A résztvevőket a Bartha Miklós (Emil Isaac) és a Malom (George Barițiu) utcák sarkára várják, ahonnan együtt vonulnak majd a városháza elé.   

A Transilvania Smart City a tervek szerint Kolozsvár északkeleti részén épülne meg, Szamosfalva térségében. Az ingatlanfejlesztők 40 tömbházban 10 ezer lakást építenének, valamint egy 100 ezer négyzetméteres plázát, illetve Erdély legnagyobb wellness központját, Erdély legnagyobb szépészeti klinikáját, bölcsődét, óvodát, iskolát, sőt egy kórházat is. Maga a lakótelep közel 35 hektárt foglalna el, melyből 8 hektáron parkokat alakítanának ki. A projekt honlapja szerint egy 4,6 hektáros résznek 2023 végére el kellene készülnie, ami fölöttébb valószínűtlen.

Az ingatlanfejlesztők teljesen komolytalan ígéretekkel is kirukkoltak, például libegővel kötnék össze a lakótelepet a szamosfalvi reptérrel és a Iulius Mall bevásárlóközponttal, melyek 2-2,5 kilométerre találhatók a Transilvania Smart City helyszínétől. A beruházás értékét kezdetben 700 millió euróra becsülték, újabban azonban már jóval 1 milliárd fölötti összegről lehet hallani. A kolozsvári önkormányzat tavaly bólintott rá a Transilvania Smart City megépítésére.     

Ha néhány éven belül a szóban forgó területen megépülne 10 ezer lakás, bennük kb. 30 ezer lakóval, az katasztrofális hatással lenne Kolozsvár közlekedésének jelenleg is tragikus állapotára. A lakótelep látványtervéből egyébként nem derül ki, hol fog majd parkolni a lakók 10-15 ezer autója, hacsak a fejlesztők nem tervezik egy gigantikus mélygarázs építését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?