banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Tíz százalékkal csökkentik a Hargita megyei önkormányzat munkatársainak létszámát

Több napirendi pont is szerepelt Hargita Megye Tanácsa kedden megtartott rendkívüli online ülésén. Egyebek mellett jóváhagyták a kormány által előírt tíz százalékos létszámcsökkentést, elfogadták a fogászati poliklinika és a megyei könyvtár helyreállítási alapból (PNRR) finanszírozott korszerűsítésére vonatkozó dokumentációkat, valamint több mint nyolcszázezer lejt hagytak jóvá a csíki településeknek a gázhálózat-bővítések önrészének finanszírozására, ugyanakkor a diákok utazási költségeit fedező határozatot levették a napirendi pontok közül. 

A negyedik napirendi pontnál a kormány által előírt létszámcsökkentést hagyták jóvá. Tíz százalékkal kell csökkenteniük a megyei önkormányzat munkatársainak számát. Az átszervezést és a tízszázalékos létszámcsökkentést 2023 végéig kell végrehajtani a megyei tanácsnál – részletezte a döntést Borboly Csaba.

A szerző felvétele

Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) a fogorvosi járóbeteg-ellátó rendelőjének energetikai felújítására, korszerűsítésére és bővítésére, valamint az épület udvarán parkolóhelyek kialakítására nyertek finanszírozást, amelynek dokumentációinak módosítását hagyta jóvá a testület. Ugyancsak a helyreállítási alapból a Kájoni János Megyei Könyvtár támogatási kérelmének benyújtását és a projekt végrehajtásának jóváhagyását szavazta meg a testület Harghita biblio digital Hub (HbdH) című pályázatban. A projekt célja könyvtárak digitális fejlesztési központokká alakítása, amelyek biztosítják a Hargita megyei hátrányos helyzetű közösségek számára az alapvető készségek fejlesztését, például a digitális írástudás, kommunikáció, médiaműveltség, digitális tartalomkészítés, digitális biztonság és digitális vállalkozóvá nevelés terén.

További 832,5 ezer lejt hagyott jóvá november 7-i rendkívüli ülésén a megyei tanács testülete a csíki településeknek, többnyire a gázhálózat kiépítésére, amelyet a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) finanszíroz. A hatszázalékos adóvisszaosztásból a helyi önkormányzat a támogatáshoz szükséges önrészt fedezheti, amely Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint jelentős terhet vesz így le a települések válláról. Az október 31-i ülés után most Csíkszentsimon, Madéfalva, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva és Csíkszentimre 100 ezer lejt, Csíkmadaras és Csíkrákos 85 ezer lejt, Csíkszentkirály 50 ezer lejt, valamint Csíkcsicsó 45 ezer lejt használhat fel erre a célra. Csíkszentgyörgy 67,5 ezer lejt az önkéntes hulladékgyűjtő-központok kialakítására használhat fel.

Levették a napirendi pontok közül a diákok utazási költségeit fedező határozatot. A megyei tanács törekvései ellenére sem sikerült megoldani a diákok utazási költségeinek fedezését. Több olyan szakasz is van Hargita megyében, ahol nincs rendszeres autóbuszjárat. Azokon a településen és útszakaszokon, ahol nincs rendszeres autóbuszjárat, hogy a diákok eljuthassanak a tanintézetbe más, alternatív megoldásokra kényszerülnek a szülők. Ezek költségeit pedig továbbra sem sikerül fedezni. Mint elhangzott azonban, jelenleg a Közszolgáltatások Országos Szabályozó Hatóságának (ANRSC) véleményének hiánya miatt, a hatóság és az oktatási minisztérium közötti felelősség átadásával, az átalánydíjhoz kapcsolódó lej/kilométer egységértéket nem hagyhatja jóvá a megyei tanács.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, a tél beállta előtt szerették volna ezt a problémát megoldani, de mivel az állami intézmények nem végzik a munkájukat, a diákok nem kaphatják meg az iskolába szállításhoz szükséges összeget, így a szülőkre hárul a legjobb megoldás megtalálása, amíg központi szinten nem születik döntés. Mint mondta, továbbra is várják a minisztérium javaslatát, hiszen addig nem kapnak engedélyt az illetékes hatóságtól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?