banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Ismét terjed a skarlát – Már antibiotikummal is könnyen gyógyítható az egykor veszélyes betegség

Egyre több a skarlátos kiskorú Kolozs megyében. Fehér Kardos Gabriella Kolozsváron praktizáló családorvostól megtudtuk, az utóbbi időszakban nagyon sok megbetegedést kezelt. Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal könnyedén gyógyítható, komolyabb problémákat akkor okozhat, ha kezeletlen marad.

A családorvos elmagyarázta, a skarlát főleg a hideg évszakban jelentkezik, és bár az utóbbi években valóban nem találkozott annyi megbetegedéssel, mint idén, mégis nyugalomra inti a szülőket.

A skarlát egy bakteriális fertőzés, amit a Streptococcus pyogenes baktérium okoz. A tüneteit tekintve lázzal, hidegrázással, hasfájással, hányingerrel, akár hányással kezdődő betegség. Később torokfájdalom, nehéz nyelés jelentkezhet. Ilyenkor a torok színe mélyvörössé változik, a mandulák megduzzadnak, akár lepedékesek is lehetnek. Napokkal később megjelenik a „málnanyelv”, ami annyit jelent, hogy a nyelv vörössége és szemcséssége láthatóvá válik – magyarázta Fehér Kardos Gabriella.

Illusztráció: Pexels

Kiemelte, általában élénkvörös színű kiütések jelennek meg a hónaljon, az ágyéktájon, de ezek szétterjedhetnek a hasra, mellkasra és a végtagokra is. Ugyanakkor jellegzetes tünet az arcok kipirosodása is. „A fent említettek a tipikus tünetek közé sorolhatók, viszont az elmúlt időszakban más tünetekkel is találkoztam. Nem kötelező minden betegnél minden tünetnek megjelennie. Vannak, akik egészen könnyen átesnek a fertőzésen, minimális tüneteket produkálnak” – hívta fel a figyelmet a családorvos.

A skarlát inkább a 3–10 évesek körében terjed, viszont az elmúlt időszakban nagyon sok felnőtt is megbetegedett, „szóval nem lehet kijelenteni, hogy csak egy bizonyos korosztályra jellemző a fertőzés, de természetesen a gyermekek körében gyakrabban előforduló betegségről van szó” – tudtuk meg a szakembertől.

Hozzáfűzte, a skarlát diagnosztizálása után az orvos egy hosszabb, 10 napos antibiotikumos kezelést ír fel. Elsősorban penicillinnel gyógyítják a fertőzést, azonban az arra érzékenyek számára rengeteg más hatékony készítmény létezik.

Illusztráció: Pexels

Fehér Kardos Gabriella kiemelte, a szülőknek mindenképp figyelniük kell a kiskorúakra. „Ez nem azt jelenti, hogy ha sok eset van a környezetünkben, akkor a gyermekeinket nem engedhetjük közösségbe, viszont mindenképp fokozottabb figyelemre van szükség”. Abban az esetben, ha egy kisebb közösségben felüti a fejét a skarlát, szükséges mindenkit tesztelni, a garatváladék vizsgálata elengedhetetlen, így a gócpontokat is meg tudják határozni. „Természetesen, ha a gyermek bármilyen tünetet produkál, rögtön orvoshoz kell vinni, majd a szakemberek megállapítják, hogy milyen kezelésre van szükség” – nyomatékosította Fehér Kardos Gabriella.

Az azonban kiemelten fontos, hogy ne maradjon kezeletlen a személy, mert súlyos szövődményeket okozhat a fertőzés. Sokat segíthet, ha az antibiotikumos kezelés után ismét elvégeznek egy garatváladék-vizsgálatot, „így biztosak lehetünk abban, hogy a kezelés hatott és kiirtottuk a Streptococcust a szervezetből”.

A betegségnek lappangási ideje is lehet, a tünetek megjelenése előtti 1–7 napról beszélhetünk, viszont legtöbb esetben ez három nap. A tünetek súlyossága pedig attól is függ, hogy mikor kezdik meg a beteg kezelését, mikor állítják fel a helyes diagnózist. „Antibiotikumos kezeléssel akár 48 óra után is visszamehet a gyermek a közösségbe, mert akkor ő már nem fertőz. Azonban nagyon fontos, hogy a legfertőzőbbek azok a kezeletlen személyek, akik minimális tüneteket produkálnak vagy teljesen tünetmentesek” – fejtette ki.

Illusztráció: Pexels

A szakember kérdésünkre elmondta, pontos esetszámot nem tud meghatározni, azonban főleg a gyermekek körében terjedt el a betegség az utóbbi időben, sok esettel találkozik. Mégis úgy véli, nem kell pánikolni, hiszen a skarlát a hideg évszakra jellemző fertőzés, más években is terjed a betegség a kiskorúk körében.

Kerestük a Kolozs Megyei Egészségügyi Igazgatóságot (DSP) is, arra voltunk kíváncsiak, hogy készült-e valamiféle összesítés a skarlátos megbetegedések számáról, továbbá beszélhetünk-e skarlátjárványról, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?