Téli Untold? – Sokakat zavar az új kolozsvári Téli vásárnap hangos zenéje

Csaknem egy hete nyitotta meg kapuit Kolozsvár második karácsonyi vására, a Horia Demian Sportcsarnok előtt helyet kapó Téli vásárnap, és máris elégedetlenek a kolozsváriak. Sokan arra panaszkodnak, hogy nagyon hangos a zene a jégkorcsolyapályán, és így már nem csak a nyári Untold miatt nincs nyugalmuk, hanem télen is a döngő basszust kell hallgatniuk a nap nagy részében.

Alig egy hete nyitott meg a második karácsonyi vásár, ám sok kolozsvári már a városháza panasz platformján és a Civil Kolozsvár Facebook-csoportban is kifejezte nemtetszését az új vásárral kapcsolatban. A legtöbben a hangos zenére panaszkodnak, és arra, hogy a vásár már inkább egy téli Untold fesztiválra hasonlít. „Köszönjük Boc úrnak a Karácsony Bolygót, amely valójában egyfajta téli Untold. Most már évi kétszer, nyáron és télen is bömböltetik a zenét. Már majdnem úgy érezzük magunkat, mint Funar idejében, állandó tűzijátékokkal és folyamatos zenéléssel” – írta egy kolozsvári.

Így néz ki a vásár színpadja, ahol egész nap szól a zene | Fotók: a szerző felvételei

Mások is megjegyezték, hogy zavarja őket a hangos zene, ami az új korcsolyapályáról hallatszik be minden nap reggel 10 és este 10 óra között. „Kérem, tartsák tiszteletben a környékbeliek nyugalmát! Tisztelettel kérem, hogy sürgősen tegyenek valamit! Ez elfogadhatatlan! Már napok óta bömböl a zene és dübörög a basszus!" – hívta fel a városháza figyelmét egy környékbeli lakos.

Mások pedig azt írták, hogy „nem akarnak még egy Untoldot a környéken”, és esténként órákat kell eltöltsenek a gyerekek lefektetésével, akik nem tudnak aludni a hangos zene miatt. „Este nagyon zajos a korcsolyapája és csukott ablakok mellett is hallatszik a zene. Hol van a környéken lakók joga a nyugalomhoz és a csendhez? Tényleg egész decemberben hallgatnunk kell ezt a lármát?" – jegyezte meg a Civil Kolozsvár csoportba egy lakos.

Giccsesek, drágák a vásárok, és már nem a közösségnek szólnak

Sok kolozsvári azt is nehezményezi, hogy az ország más részében miért tudnak „civilizáltabb”, a karácsony szellemét jobban tükröző vásárt szervezni. Egy lakos azt írja: „Most jöttem vissza Nagyszebenből, ahol a karácsonyi vásár csendes. Van korcsolyapálya, óriáskerék, kisvasút is, de nem szól a zene ekkora hangszórókból. Miért lehet ott és miért nem lehet itt?” Mások pedig meg is válaszolják a kérdést: „ilyen Boc ízlése, a Filharmóniának nincs terme, a kultúra színvonala hanyatlik, de vásár az van”. Egyesek szerint pedig a mostani karácsonyi vásároknak már semmi közük az eredetiekhez: „sajnos Kolozsváron mindegyik vásár nagyon giccses lett, semmilyen karácsonyi hangulatot nem árasztanak már. Úgy tűnik, ez tetszik a szervezőknek... ez a szint”.

Ugyanakkor a főtéri karácsonyi vásárral kapcsolatban azt vetették fel, hogy a Szent Mihály-templom istentiszteleteinek programját nem veszik figyelembe, és így az esti misét úgy kell megtartani, hogy közben dübörög a zene. „Van még egy nagy probléma az állandó zajjal kapcsolatban. A belvárosi Szent Mihály-templom egy működő templom, rendszeres istentiszteletekkel, amit soha nem vesznek figyelembe. Az, hogy esetleg megzavarják a misét, senkit nem érdekel, és ez felháborító” – írta egy kolozsvári.

Az árakra is sokan panaszkodnak a közösségi médiában, egy kolozsvári lakos azt írja, hogy nemrég volt Râmnicu Vâlcea-ban, ahol nagyon tisztességesek az árak a vásáron, 5-7 lejért lehet már kapni lángost, míg Kolozsváron ugyanaz a termék legalább 20-22 lejbe kerül. Mások szerint a kolozsvári karácsonyi vásárt már nem a kolozsváriaknak, a közösségnek, hanem az üzletembereknek szervezik, ez magyarázza az árakat is. „A házikók bérleti díjainak olcsóbbnak kellene lenniük, és akkor a termékek árai is elfogadhatóbbak lennének” – írta egy helybéli lakos.

Mi is megnéztük az árakat, és elmondhatjuk, hogy mindkét karácsonyi vásáron körülbelül egyformák, az italok közül egy pohár tea legalább 13 lejbe, egy forralt bor 15 lejbe, egy puncs 30 lejbe, egy kicsi forró csokoládé pedig 11 lejbe kerül. Az ételeknek is borsos az áruk, gulyást vagy kolozsvári rakott káposztát 45 lejért lehet vásárolni, kürtőskalácsot 25 és 30 lej között, gofrit 35 lejért, míg pogácsákat és süteményeket 20-25 lejért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?