Tanulságos történet: ugyanaz a turistacsoport kétszer is bajba került – a hegyimentők segítségét kérték

Egy turistacsoport néhány órán belül kétszer kért segítséget a Bihar megyei hegyimentőktől hétfőn este, illetve éjszaka. A történet tanulság lehet mindazok számára, akik nem megfelelő felkészültséggel és felszereléssel nehéz hegyi túrát választanak, ráadásul a hegyimentők javaslatait sem veszik figyelembe. A hegyimentőknek előbb két személyt kellett kimenteniük és lehozniuk a hegyről, másodszor pedig ugyanannak a csapatnak másik öt tagját kellett megkeresniük.

Heves vita alakult ki a különböző természetjáró csoportokban egy hétfőn este, illetve keddre virradó éjszaka a Bihar-hegységben történt eset kapcsán. A Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat a Facebook-oldalán közölte, hogy előbb két személy miatt riasztották őket, akik a Nagy Phaeton (Bohodei) vízesés közelében kimerültek és képtelenek voltak visszatérni szálláshelyükre. A hegyimentők elindultak a keresésükre és meg is találták őket a Bohogyő nyereg közelében és úgy döntöttek, hogy Biharfüred irányába, a könnyebbik útvonalon viszik le a két bajba jutott turistát. A hegyimentők arra is felhívták a csoport figyelmét, hogy a túrakörúton, amelyen elindultak, több visszafelé vezető szakasz a kidőlt fák miatt le van zárva az Aló-völgye irányába (egyébként éppen itt pusztított erdőtűz az elmúlt napokban, amelyekről a Maszol is beszámolt), ennek ellenére a tizennégy fős társaság úgy határozott, hogy ugyanazon az útvonalon tér vissza, amelyen felmásztak. A visszaúton egy idő után öten úgy döntöttek, kiválnak a csapatból és másik úton próbálnak meg lejutni a hegyről.

A hegyimentők közleményükben hangsúlyozták, ez ismét egy olyan helyzet volt, amikor megbomlott a csapategység és a csoportból kivált néhány fő bajba került. Mint kiderült, az öt személy jelöletlen ösvényen indult el egy rendkívül nehéz hegyi terepen. A hegyimentőket akkor értesítették az eltűnésükről, amikor a másik kilenc fő megérkezett a szállásra. A mentőcsapatok visszaindultak a hegyre megkeresni az eltévelyedőket, de mivel azok letértek az úrtól, a megtalálásuk olyan volt, mint „a tűé a szénakazalban”. Végül kedden reggel leltek rájuk egy patak mentén, ahol az éjszakát töltötték, szerencsére a kimerültségen kívül más bajuk nem esett.

A hegyimentő szolgálat szakemberei ez alkalommal is felhívják a figyelmet arra, hogy „a szerencse nem mindig segít és ment meg”, ezért biztonságosabb a túrákat nagyon gondosan előkészíteni, figyelembe véve az útvonal nehézségét, a csoporttagok tapasztalatát és fizikai állapotát, valamint az útvonalhoz tartozó ajánlásokat.

A különböző turistacsoportokban sokan felrótták a hegyimentőknek, hogy amikor az első két túrázót lehozták, miért nem hozták le a többieket is ugyanott. Voltak, akik „magyarázkodással” vádolták a hegyimentőket, és azt sugallták, hogy ott hagyták a bajban a csoport többi tagját.

A Bihar megyei hegyimentőszolgálat vezetője, Pintér-Koroknai István hosszas Facebook-válaszban ismertette az ügy részleteit. „Kezdjük a túra szervezésével. Tudja mindenki jó ideje, hogy az útvonal fele zárva van, a másik felét sikerült megnyitnunk és járhatóvá tennünk a Bohogyő-nyeregig. Tudja mindenki, gondolom, hogy ez nem könnyű útvonal elég sok technikai elemmel. Ezekből kiindulva a túrát úgy kellet volna megszervezni, hogy ezeket a technikai elemeket és a csoport jellemzőit figyelembe veszik. Nem hiszem, hogy valaki is vezette ezt a túrát.”

A hegyimentő elmagyarázta: Romániában, és nem csak itt, ezt a szakmát úgy hívjak, hogy hegyi vezető, és sokkal többet fed, mint valaki, aki mar járt egy párszor egy túraútvonalon, és aztán elviszi a barátait kirándulni. Először is, ha valaki rendelkezik egy ilyen végzetséggel, akkor biztos nem vezet el 15–16 embert egyedül. A túra komplexitásától függően meg van szabva, hány emberre hány hegyi vezetőre van szükség (5–8 személyre egy vezető). Egy hegyi vezető képes alkalmazni olyan technikai megoldásokat, amelyekkel csökkenteni lehet a rizikófaktort. Van nála felszerelés és tudja használni. Tudja például, hogy a beszerelt láncok és ezeket rögzítő pontok biztosításra valók, nem csak kapaszkodásra. Nem fogja magára hagyni a csoport egyharmadát, mert nem etikus, és tudja, hogy komoly felelősséggel tartozik a kliensei iránt. Ismeri a riasztási procedúrát, érdeklődik a kommunikációs lehetőségek felől és nem hagyja a szállodában a telefonját, amely a kommunikáció mellet tájékozódásra is alkalmas (az összes Bihar-hegységi túraútvonal trackje letölthető a mentőszolgálat holnapjáról) stb.

„Ha a vezetéstől elvonatkoztatunk és elfogadjuk, hogy egy baráti társaságról van szó, akkor is érvényesek mindazok a szabályok, amelyeket a hatóságok közölnek, és ezeket közöltük” – tudatta Pintér István. Hozzátette, az itt túrázókat még mielőtt a vízeséshez érnek, háromnyelvű (román, magyar és angol) tábla figyelmezteti, hogy az útvonal fele le van zárva, a vízesés alján egy újabb tábla, amelyen szerepel, hogy az ajánlott irány a nyeregből Biharfüred. A Bohogyő-nyeregben egy újabb táblát helyeztek ki, amelyen közlik, hogy az útvonal innen visszafelé az Aló-völgyébe le van zárva. „Persze, ezek figyelmeztetnek a veszélyre, ajánlást tartalmaznak a szerintünk kedvező megoldásokra, csakhogy nem vesznek róluk tudomást, el kéne őket olvasni, megérteni és betartani” – fogalmazott a hegyimentő.

A konkrét esetről a Bihar megyei hegyimentők vezetője elmondta: amikor a csoport segítséget kért és két személyt levittek 19 óra körül Biharfüredre, ekkor még volt körülbelül két óra besötétedésig. A csoport részéről a választás az volt, hogy visszamennek ott, ahol jöttek, és ez akkor még időben is belefért volna és biztosan lejutottak volna világosban legalább a vízesés aljaig. „Persze ez nem egy ideális megoldás, ez figyelmet igényelt volna és csapatmunkát, illetve jól jött volna egy szakképzett vezető. A zárt útvonal semmiképp sem jó választás, sokkal több idő, sokkal fárasztóbb, és egy esetleges mentés nagyon körülményes” – tudatta Pintér István.

A hegyimentőket éjfél körül riasztották ismét, hogy öten nem érkeztek meg, ezért éjszaka elindultak a zárt útvonalon, feltételezve, hogy ott folytatják az ereszkedést, ahol a csoport első fele tette. A hegyimentők végül csak kedd reggel találtak rá az eltévedt természetjárókra.

(Címlapképi illusztráció forrása: Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangimentő Szolgálat a Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?