Szilvából, rózsából, de még kápia-paprikából is készül pálinka Erdélyben

Több mint 500 pálinkát neveztek be az idei Transylvanian Spirit – Erdélyi pálinka- és párlatversenybe. Igen széles skálán mozog az erdélyi pálinkakészítés, hiszen idén a szilvapálinkától a damaszkuszi rózsán át, paszternákból és kápia-paprikából készült párlatokig számtalan hagyományos és egzotikus gyömölcsből és zöldségből készült pálinkát neveztek be a sepsiszentgyörgyi versenybe.

A 22 tagú, helyi és nemzetközi szinten is elismert pálinkabíró 515 mintát osztályozott. A zsűri szerint a benevezett tételek között sok jó és kiváló pálinka akadt, amelyek nemzetközileg is megállják a helyüket.

Fotók: Kocsis B. János

Takács László a Transylvanian Spirit zsűrijének elnöke szerint a magas gyümölcsárak miatt az idei év nem kedvezett a pálinkakészítésnek. Ezért is nagy eredmény, hogy 500 feletti pálinkaminta érkezett. Hangsúlyozta: a sepsiszentgyörgyi verseny célja, hogy az erdélyi pálinka és párlatok minősége növekedjen.

János András Előd, a Transylvanian Spirit igazgatója hozzátette: a versenynek kiemelt szerepe van abban, hogy az erdélyi pálinkakészítők szakmai visszaigazolást kapjanak, de a megmérettetés helyzetképet is ad az erdélyi pálinka minőségéről. Az a cél, hogy a régi »kerítésszaggató« pálinkáktól elrugaszkodva olyan minőséget fogyasszuk, amely megállja a helyét nemcsak Erdélyben, de bárhol a világon, tette hozzá a versenyigazgató.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint a második alkalommal megszervezett Transylvanian Spirit - Erdélyi pálinka- és párlatverseny illeszkedik azon rendezvények körébe, amelyeknek célja, ráirányítani a figyelmet az erdélyi, székelyföldi gasztronómiai hagyományokra. “Van, amire építeni, és van, ahová fejlődni. Az erdélyi pálinkaverseny szakmai grémiuma a biztosítéka annak, hogy a megmérettetés mellett elindul egy tanulási, képzési folyamat”, fogalmazta meg Tamás Sándor.

A pálinka és párlatverseny díjátadójára november 17-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Panorama Hotel rendezvénysátrában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?