Erdély legjobb pálinkáit díjazták Sepsiszentgyörgyön

„Jó pálinka csakis jó gyümölcsből és szakértelemmel készülhet, Erdélyben pedig mindkettőből bőven van”, hangzott el a Sepsiszentgyörgyön első alkalommal megrendezett Transylvanian Spirit versenyen. A pálinka és párlatversenyre 14 megye magánfőzői és kereskedelmi főzdék összesen 868 pálinkamintát neveztek be. A 20 fős szakmai zsűri szigorú kritériumok alapján 28 Champion díjat, 127 arany, 192 ezüst és 196 bronz oklevelet osztott.

A legjobb erdélyi pálinka címét piros vilmoskörtéből készült pálinkájával az érmihályfalvi Rizó Béla és Jaju nyerte. Legjobb magánfőző a csíkdelnei Vass Csongor, a legjobb kereskedelmi főző a sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis lett. A Quintessence Pálinkaverseny különdíját Bodó Csaba kapta, mint a legeredményesebb sepsiszentgyörgyi magánfőző.

Fotók: Facebook/Transylvanian Spirit

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, a verseny fővédnöke kiemelte, hogy a minőségi pálinkakészítésre és a pálinka kulturált fogyasztására szeretnék ráirányítani a figyelmet. Az erdélyi pálinkakultúrában az elmúlt egy évtizedben fordulat történt: a lehangoló, ízesített, égetett szeszektől eljutottunk oda, hogy egyre másra bukkannak fel a válogatott, ropogós-egészséges gyümölcsből készült, valódi gyümölcspálinkák – emelte ki a háromszéki tanácselnök.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a pálinka tudatos fogyasztását szorgalmazza, hogy az ne válhasson káros szokássá. Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke szerint a pálinka olyan gasztronómiai érdekessége Székelyföldnek, mint a székely káposzta, a pityókás kenyér vagy a kürtőskalács. Potápi Árpád a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szerint legyünk büszkék, hogy a pálinkakultúra Erdélyben is ilyen nagyot fejlődött, hiszen a jó pálinkának nincsen párja.

János András Előd, az I. Transylvanian Spirit erdélyi pálinka- és párlatverseny igazgatója szerint a szakmai zsűri nagyon jó pálinkákat kóstolt és úgy érzem, olyan tételek kaptak champion minősítést, amelyek bárhol megállnák a helyet. Takács László, a Quintessence Pálinka- és Párlatverseny versenyigazgatója, a Transylvanian Spirit zsűrijének elnöke szerint kézzel tapintható az erdélyi pálinkák, párlatok terén a fejlődés. „Aki ezen a versenyen aranyérmet vagy champion-díjat kapott, az tényleg olyan terméket tudhat magáénak, amellyel nemcsak Erdélyben és nemcsak a Kárpát-medencében, hanem egész Európában bátran megkínálhat bárkit, mert nem fog szégyent vallani”, mondta a zsűri elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?