FRISSÍTVE – Szijjártó Péter Marosvásárhelyen: Néha az az érzésem, hogy rosszabb már nem lehet

Szijjártó Péterrel, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterével beszélgetett a Nincs mese! megmondóest-sorozat hétfői epizódjában Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Marosvásárhelyen a Kultúrpalotában. A magyarországi politikus kijelentette, Brüsszelben néha az az érzése, hogy rosszabb már nem lehet, de tudja, hogy holnap is csalódni fog.

Kelemen Hunor felidézte, egy friss közvélemény-kutatás szerint az uniós polgárok 63 százaléka elégedetlen az Európai Bizottság munkájával. Hol romlott ez el? – tette fel a kérdést már a legelején beszélgetőpartnerének a Szövetség elnöke.Fotók: Rákóczi Kinga

Szijjártó Péter válaszában közölte, immár tíz éve tagja a külügyminiszteri tanácsnak, és mindig az volt az érzése, hogy „ennél rosszabb nem lehet”, de biztos abban, hogy holnap is „csalódni fog”, mert Brüsszel helyzetértékelésében és problémamegoldásában van egy konstans leépülés.

A válsághelyzetek folyamatosan itt vannak velünk, az intézmények nehéz időszakban nem tudnak vezetni. Vezetni személyek tudnak. A vita origója a föderalisták és szuverenisták közötti egymásnak feszülés. A szuverenistákat megpróbálják bedarálni a föderalisták - magyarázta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter válaszában közölte, immár tíz éve tagja a külügyminiszteri tanácsnak, és mindig az volt az érzése, hogy „ennél rosszabb nem lehet”, de biztos abban, hogy holnap is „csalódni fog”, mert Brüsszel helyzetértékelésében és problémamegoldásában van egy konstans leépülés. A válsághelyzetek folyamatosan itt vannak velünk, az intézmények nehéz időszakban nem tudnak vezetni. Vezetni személyek tudnak. A vita origója a federalisták és szuverenisták közötti egymásnak feszülés. A szuverenistákat megpróbálják bedarálni a federalisták, magyarázta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az alapvető kérdés az, hogy az EU maga mögött tudja-e hagyni azt az elképesztő mértékű kettős mércét, amit hatalmas teherként hordunk az elmúlt két évtizedben. „Európában ma nagyon kevesen tudnak őszinték lenni és megengedni maguknak azt a luxust, hogy azt csinálják, amit mondanak és azt mondják, amit gondolnak.”A magyar külügyminiszter egyenesen Brüsszelből érkezett Marosvásárhelyre, és azzal köszöntötte a jelenlévőket, hogy jobb lett volna ma Csíkszeredába utazni és az FK Csíkszereda–Dinamo meccsen részt venni, de a Kultúrpalotából is köszöntötte és üdvözletét küldte a csíkszeredaiaknak.

Elmondta, Brüsszelben hétfőn három fontos témát taglaltak. Az Oroszországgal szembeni 14. szankciós csomag, az Ukrajnának nyújtandó 6 és fél milliárd eurós támogatás, és fegyverek vásárlása Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzből.

Szijjártó Péter közölte: „ez nem a mi háborúnk! Miért a magyar emberek fizessék meg az árát? Nagyon sok magyar meghalt ebben a háborúban, és Magyarország mindig a békére fog szavazni.” Hangsúlyozta, itt a kérdés az, hogyan csinálunk békét? Abban nincs vita, hogy a háború rossz. De hogyan lehet véget vetni az öldöklésnek? „Azt már most megállapíthatjuk, hogy ez egy olyan háború, amit egyik fél sem tud megnyerni. Egy nukleáris szuperhatalmat háborúban legyőzni nem lehet” – hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy az uniós tagországok csapatokat küldjenek Ukrajnába kijelentette, nem hajlandóak feláldozni emberéleteket, egy olyan háborúért, ami nem a mi országainkat érinti. Ukrajna egyre elviselhetetlenebb emberi veszteségeket szenved el. Elfogynak a katonái. Ezért akarják bevezetni a sorozást. Ha az uniós államoknak csapatokat kell küldeniük, akkor a legközelebbiek, a romániaiak és a magyarországiak kellene menjenek, a távoliak majd csak később. „Ez nem a mi háborúnk. Ukrajna nem értünk harcol, magáért harcol. Ukrajnán kívül egy országot sem támadott meg Oroszország, ezért nem kell bennünket megvédeni” – hangoztatta a politikus.

Nézői, hallgatói kérdésekre adott válaszok között szó esett az elvándorlásról, a keresztény értékekről és Ursula von der Leyen támogatásáról. Utóbbi kapcsán Kelemen Hunor RMDSZ elnök kijelentette, nem támogatják a belga politikus újraválasztását az Európai Bizottság élére, mert nem tartotta be az ígéretét. Mandátuma elején ugyanis azt mondta, támogatni fogja a kisebbségvédelmi kezdeményezést, a Minority SafePack-et, de amikor alkalma lett volna rá, nem tette meg. Szijjártó Péter hozzátette, a FIDESZ támogatását is hiába keresi, mert nem kapja meg. Szerintük egy ezres skálán 1-est kapna az EB elmúlt öt évi tevékenységére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?