Katolikus iskolaügy: felháborítónak tartja Kelemen Hunor a Maros megyei prefektus viselkedését

Felháborítónak tartja Kelemen Hunor RMDSZ elnök a Maros megyei prefektus katolikus iskola ügyéhez való hozzáállását.

A szövetségi elnök szerint Ciprian Dobre visszaél hatalmával és megtámad minden egyes olyan határozatot, ami természetes mederben tartaná a dolgokat.  Emlékeztetett, a prefektus kezdeményezésére a katolikus iskolával kapcsolatos másik tanácsi határozat ügye is a törvényszékre került.

Kelemen Hunor úgy véli, hogy a prefektusban egy grammnyi empátia nincs a magyar közösség iránt, azon szülők iránt, akik több mint 10 éve kérik az iskola létrehozását. Szemernyi együttérzés nincs benne azokkal a gyerekekkel szemben, akik ebben az iskolában tanulnának.

Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

„Felháborító! Prefektusként annak örülni, hogy sikerült megakadályozni egy tanintézmény létrehozását. Elfogadhatatlan és minősíthetetlen!  Választási kampány idején vagy azon kívül prefektusként a közösség érdekeit kell szolgálni” – szögezte le az RMDSZ elnöke.

Arra a kérdésre, hogy mit tesznek a továbbiakban ebben az ügyben, Kelemen Hunor nagyon határozottan azt válaszolta: megalapítjuk az iskolát.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy a prefektúra félrevezeti a közvéleményt. A táblabíróság egy olyan határozatot érvénytelenített, amely az iskola megalapítási szándékát jelezte, nem az iskola létrehozásáról döntött – írják.

A táblabíróság egy 2022-es helyi tanácsi határozat esetében hozott döntést. A törvényszék asztalán van egy másik, 2023-ban elfogadott tanácsi határozat is, amely a 2024-25-ös tanévtől tenné lehetővé az iskola működését. Bízunk abban, hogy az utóbbi esetben a vásárhelyi önkormányzatnak ad igazat a törvényszék, nem a prefektusi hivatalnak. Továbbra is kiállunk a szülők, egyház, diákok jogos kérése mellett. Minden törvényes eszközzel élni fogunk, hogy a katolikus iskola újjáalakuljon – közölte az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete.

Mint ismert, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum felszámolásakor az osztályokat a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alárendeltségébe sorolták. 2022-ben a városi képviselőtestület elfogadott egy olyan határozatot, amelyben indítványozta a Bolyai Farkas Elméleti Líceum átszervezését, olyan értelemben, hogy a katolikus osztályokat részlegesen leválasszák és Katolikus Líceum néven tanegységként működtessék tovább.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?