Marosvásárhely: egy újabb ajtó bezárult a katolikus gimnázium előtt

Jogerős ítélettel érvénytelenítette a táblabíróság a marosvásárhelyi városi tanács 2022 augusztusában elfogadott 303-as határozatát, amellyel részlegesen leválasztották - volna - a római katolikus osztályokat a Bolyai Farkas Elméleti Líceumról, ezzel megalapozva a korábban hatóságilag megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Római katolikus Teológiai Líceum újraalapításának.

Mint ismert, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum felszámolásakor az osztályokat a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alárendeltségébe sorolták.

2022-ben a városi képviselőtestület elfogadott egy olyan határozatot, amelyben a Bolyai átszervezéséről döntött, olyan értelemben, hogy a katolikus osztályokat részlegesen leválasztja és Katolikus Líceum néven tanegységként működteti tovább.

Fotó: Benedek Huszár Botond

A prefektus a közigazgatási bíróságon megtámadta a tanácsi határozatot és mind alapfokon, mind másodfokon megnyerte a pert. Erről született most jogerős ítélet.

A prefektus által kifogásoltak javításával 2023-ban újabb, a 2022-eshez hasonló tartalmú határozatot fogadott el a városi tanács. A prefektus ezt is megtámadta.

A Maszol megkeresésére Tamási Zsolt, az egykori II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum volt igazgatója, a Bolyaiba tagolt osztályokért felelős aligazgató elmondta, fontos pontosítani, hogy a 2022-ben elfogadott tanácsi határozat kapcsán született most jogerős döntés, a 2023-ban elfogadott dokumentum még elbírálás alatt áll.

Az, hogy a katolikus iskola ebben a formában megalakulhat-e vagy sem, az majd a 2023-as tanácsi határozatra vonatkozó döntés függvényében derül ki. Az ügyet márciusban tárgyalja a törvényszék.

Az ügyben megkerestük a Maros megyei RMDSZ-t is, ám egyelőre nem nyilatkoztak a témáról.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?