A Bolyaiban ugyan, de együtt maradhatnak a II. Rákóczi Ferenc gimnázium diákjai és tanárai

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban folytatják tanulmányaikat a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, illetve velük maradnak tanáraik és a kisegítő személyzeti is – tájékoztatott közleményében az RMDSZ Marosvásárhelyi Szervezete.

A Maros Megyei Tanfelügyelőség és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum vezetőtanácsi döntésének eredményeként fejezhetik be az idei tanévet, illetve ott kezdik meg az őszi tanítást a mind a diákok, mind a tanárok.

„Elértük, hogy a diákok és tanárok együtt maradjanak, mindenkit a Bolyaiba soroljanak. Nem volt egyszerű, hiszen jogértelmezési vita alakult ki arra vonatkozóan, hogy az 1–8. osztályokat az Unireába vagy Bolyaiba sorolják. Hosszú tárgyalásokat követően sikerült megtalálnunk a törvényes megoldást, amelynek eredményeként a diákok, tanárok és a nem pedagógusok egyaránt a Bolyaiban folytathatják tevékenységüket. Amit ígértük, betartottuk – a rákóczis osztályok együtt maradnak, és az idei tanévet zavartalanul le lehet zárni” – mondta Kovács Mihály Levente, a Marosvásárhelyi RMDSZ elnöke.Fotó: II. Rákóczi Ferenc Diáktanács/Facebook

Hozzátette, az elkövetkezőkben szakpolitikusokkal, az egyházzal és a helyi tanács RMDSZ-frakciójával közösen újból létrehozzák az iskolát. „Bízom benne, hogy mielőbb megkapjuk a legfelsőbb bíróság döntését és tudni fogjuk, hogy milyen irányba kell elindulnunk” – tette hozzá az helyi szövetségi elnök. 

Frunda Csenge, a Marosvásárhelyi RMDSZ frakcióvezetője szerint „egy hosszú és bizonytalan időszaknak vetett véget a tanfelügyelőség döntése. Az elmúlt hetekben mind az RMDSZ frakciója, mind pedig a Bolyai vezetőtanácsa prioritásként kezelte az ügyet, és a közös munkának meglett az eredménye. Mindenki megértette, hogy elsődleges szempont a diákok és szülők akarata, miszerint csakis a Bolyaiban szeretnék folytatni tanulmányaikat. A munka itt nem áll meg, hiszen a következő időszakban újra kell alakítanunk az iskolát. Nem hagyjuk az iskolát, a Rákóczi volt, van és lesz!” – fogalmazott.  

A tanfelügyelőség rendelkezései egyébként június 1-től lépnek érvénybe. Ennek értelmében a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai továbbra is a Klastrom utca 15. szám alatti ingatlanban folytathatják a tevékenységet Tamási Zsolt aligazgatósága alatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg