banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kijavítják a marosvásárhelyi MODEX-gyakorlatban kiküldött RO-Alert üzenetek magyar szövegét

A magyar nyelvhelyességi szabályokat figyelembe véve javítják ki a marosvásárhelyi nemzetközi EU MODEX-gyakorlat alkalmával a lakossághoz eljuttatott RO-Alert üzenetek szövegeit – tájékoztatta a Maszolt Dan Petru Daniel, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője, miután több olvasónk is jelezte, hogy az üzenetek szövegei igénytelennek tűnnek.

Az eredti RO-Alert üzenet

Mint ismert, az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának részeként a június 4-ig tartó EU MODEX-gyakorlaton az ország több megyéjéből, valamint az Európai Unió más országaiból érkező orvosi és katasztrófavédelmi csapatok és nemzetközi értékelők vesznek részt.

Mindezekről a RO-Alert rendszeren keresztül küldött üzenetekben értesítették több ízben is a lakosságot. A figyelmezetető üzenetek célja tömör tájékoztatást nyújtani a gyakorlatról és a rövid távon meghozandó intézkedésekről.

Dan Petru Daniel, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője a Maszol érdeklődésére kifejtette, korrigálják a magyar nyelvű tájékoztatás szövegét, hogy az üzenetek megfelelő minőségben jussanak el a magyar lakossághoz is. Hozzátette, nem fordítóprogram segítségével írták meg a szöveget, hanem magyar anyanyelvű személyt kértek meg a fordításra.

A lakosságnak küldött RO-ALERT üzenetek egyébként a „FIGYELEM, EZ EGY ELŐKÉSZÍTÉSI GYAKORLAT!” kezdetűek és ezzel is végződnek.

A Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében foglalta össze az első napot. A gyakorlat forgatókönyve szerint egy marosvásárhelyi gazdasági szereplőnél alakult ki vészhelyzet. A hivatásos gárda megérkezéséig a gazdasági szereplő tűzoltó egységei beavatkoztak a terület biztosítása és a sérült személyek ellátása érdekében.

A forgatókönyv szerint a prefektus közvetlenül az esemény után jóváhagyta az úgynevezett vörös beavatkozási terv megyei szintű aktiválását. Valamint jóváhagyták a megyei klinikai kórház úgynevezett fehér beavatkozási tervének végrehajtását is. Ezek nyomán az összes illetékes hatóság a helyszínre vonult: vízzel és tűzoltóhabbal felszerelt tűzoltóautók, a SMURD Sürgősségi Mentőszolgálat szakemberei, a Maros Megyei Mentőszolgálat, ugyanakkor kiszálltak a több áldozatot elszállítani alkalmas mentőautók egységei is.Fotók: Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

A gyakorlat során működésbe léptek a marosvásárhelyi önkormányzat riasztószirénái, valamint összehívták a Maros Megyei Rendkívüli Helyzetek Bizottságát is. A forgatókönyv szerint a hivatásos erők azonnal kihozták az áldozatokat az érintett szennyezett területről. A sérülteket külön erre a célra kialakított helyen fertőtlenítették, és a tünetektől függően a helyszínen elsősegélynyújtásban részesültek. Az áldozatokat egyenként vitték el és szállították kórházba további kivizsgálás és szakellátás céljából. A gyakorlat dinamikus, a szimulált helyzetek hatékony kezeléséhez országos támogatást kértek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?