Bicikliutak, elektromos töltőállomások és orvoslakások építéséről szavaztak Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Önkormányzat legutóbbi soros havi ülésén több, a város fejlődése szempontjából fontos projektet hagytak jóvá. A megszavazott projekteket az Országos Helyreállítási Terv keretében történő finanszírozásra nyújtják be.

Az első jóváhagyott projektterv a Lakhatás szakemberek számára Marosvásárhelyen címet viseli. A projekt keretében az egészségügyben és oktatásban dolgozó szakemberek számára ifjúsági és szolgálati lakásokat építenének. Az önkormányzat saját hozzájárulása ehhez 1 761 720 euró lesz (áfa nélkül). Megszavazták továbbá a Kerékpárút megvalósítása a Poklos-patak mentén című projektet, szintén az Országos Helyreállítási Terv keretében meghirdetett forrásokra. Ehhez az önkormányzat 813 050 euróval járul hozzá a helyreállítási terv zöld közlekedés infrastruktúrájának – kerékpárutak és egyéb könnyű elektromos járművek helyi vagy nagyvárosi szintű biztosítása – finanszírozási program keretében.

A finanszírozásra benyújtott harmadik projekt a Forgalomirányítási rendszer Marosvásárhelyen – 2. fázis, amelyre a helyreállítási terv zöld közlekedési infrastruktúra biztosítása keretében pályáznak finanszírozásra. A projekthez kapcsolódó kiadások 10 829 940 lejbe kerülnek áfa nélkül. A beruházás támogatható költségeihez kapcsolódó 1 005 461 lejes áfát a Fejlesztési, Közberuházási és Közigazgatási Minisztérium költségvetéséből biztosítják.Fotó: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala/Facebook

A projekt keretében az önkormányzat vállalja továbbá, hogy megfelelő helyet biztosít 45 elektromosjármű-töltőállomásnak, parkolási lehetőséget a töltési időszak alatt, valamint az állomások üzembe helyezéséhez szükséges valamennyi tevékenységet és költséget. A töltőállomások építését szintén a fejlesztési minisztérium finanszírozza. Emellett elfogadták a Tiszta tömegközlekedési eszközök és töltőállomások megvalósítását, valamint az önkormányzat részvételét a fenntartható városi mobilitás finanszírozási programban. A projekthez az önkormányzat 8 748 000 eurós (áfa nélkül) saját hozzájárulást nyújt.

Megszavazták a Marosvásárhelyi Állatkert és a hozzá tartozó Somostető környéki utcai kereskedelemre és szolgáltatásokra vonatkozó ideiglenes rendeletet is . Így a közbeszerzési eljárás befejezéséig az utcai kereskedelem ideiglenes jelleggel, a jóváhagyott rendelet feltételei szerint engedélyezett.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?