Tolmács van, de tolmácsolás nincs a marosvásárhelyi tanács ülésein

Évekig a tolmács hiánya volt az akadálya annak, hogy a marosvásárhelyi önkormányzati testület ülései kétnyelvűek legyenek, pár hete ez az akadály elhárult. Ennek ellenére a legutóbbi két ülésen sem volt fordítás, a polgármesteri hivatal szerint műszaki okok miatt – számolt be az Erdély TV.

Az önkormányzati testület csütörtökön tartja a soros novemberi ülését. Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője az ETV-nek elmondta, nem látja akadályát annak, hogy ezúttal működjön a tolmácsolás. „Elméletileg nem látok semmilyen akadályt, de hát ahogy húsz évig találtak akadályt mindig, most várhatunk akár holnap (csütörtökön – szerk. megj.) is egy meglepetésre, de remélem hogy ez nem fog megtörténni, és remélem, hogy anyanyelvünkön fogunk tudni beszélni” – nyilatkozta szerdán a televíziónak.

A polgármesteri hivatal szóvivője megerősítette, hogy a csütörtöki ülésen lesz tolmács, de abban már nem biztos, működni fog-e a tolmácsgép. „A legutóbbi ülésen is volt tolmács, de ha jól értettem, valamilyen műszaki problémák adódtak. Van egy aláírt szerződésünk, rendben van a dolog” – jelentette ki Cosmin Blaga.

A szóvivő elmondta azt is: a tolmácsolás előnyeit csak a tanácsosok élvezhetik. Hangtechnikusra is lenne szükség ugyanis ahhoz, hogy a tanácsülések élő Facebook-közvetítéseiben is szerepeljen a tolmács hagja. Ennek hiányában pedig a magyar felszólalásokat a közösségi médiás közvetítést követő román anyanyelvűek nem fogják érteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?