banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ezentúl a RO-Alert figyelmeztet, ha eltűnik egy gyermek

Üzembe helyezték a RO-Alert – Eltűnt gyermek rendszert, amelyen keresztül a gyermekeltűnésekről tájékoztatják majd a lakosságot, a keresett kiskorú személyleírásával együtt – közölte szerdán a kormány Közösségi Társadalmi Felelősségvállalási Főosztálya.

A rendőrség, a katasztrófavédelmi felügyelőség és a Különleges Távközlési Szolgálat támogatásával működtetett rendszer üzembe helyezését Mădălina Turza államtanácsos jelentette be az eltűnt gyermekek világnapja alkalmából a kormány székhelyén megrendezett eseményen.Illusztráció: Adobe Stock Photo

A főosztály közleménye értelmében a gyermekeltűnések hátterében az esetek többségében a visszaélések különféle formája, többnyire a szexuális abúzus áll.

2021-ben több mint 4200 bejelentés érkezett a rendőrségre gyermekek elleni szexuális visszaélés különböző formáival kapcsolatban (nemi erőszak, szexuális agresszió, megrontás, szexuális célú kizsákmányolás, szexuális zaklatás). Egy, a traumák vizsgálatával és kezelésével foglalkozó intézet elemzése szerint a gyermekek szexuális visszaélésekről szóló beszámolóinak legalább 80 százaléka igaz, és az elkövető az esetek többségében a gyermek szűk környezetéből és/vagy a családból kerül ki – áll a közleményben.

A World Vision Románia felmérése szerint a falun élő gyermekek harmada nem jelentené a hatóságoknak a bántalmazást, mert attól tart, hogy nem hinnének neki, nem bízik a hatóságokban, vagy mert fél attól, hogy a családja elítéli emiatt.

A szerdai eseményen Mădălina Turza államtanácsos javaslatot tett egy munkacsoport létrehozására, amelynek a gyermekbántalmazás megelőzésére és leküzdésére irányuló rövid és középtávú beavatkozási prioritások megszabása lesz a feladata. A testület júniusban kezdi meg a munkát.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?