Megszüntették az eljárást a marosvásárhelyi katolikus iskola igazgatója ellen

Megszüntették azt a büntetőeljárást, amelyet a marosvásárhelyi Korrupcióellenes Ügyészség hivatali visszaélés bűncselekményének gyanújával indított Tamási Zsolt marosvásárhelyi RMDSZ-es helyi tanácsos ellen nyolc évvel ezelőtt – számolt be róla a hányattatott sorsú, s idő közben ugyancsak megszüntetett II. Rákóczy Ferencz Római Katolikus Teológiai Líceum korábbi igazgatója.

Az eljárást megfélemlítésként, a katolikus iskola megalapítása miatt nyitották meg annak igazgatója ellen, akinek még azt is megtiltották, hogy belépjen a tanintézetbe. Hosszabb eljárást követően 2019-ben emeltek vádat Tamási Zsolt és Someșan Ștefan volt főtanfelügyelő ellen, ezt azonban a bíróság nem tartotta elég megalapozottnak, így a vádirat visszakerült a Korrupcióellenes Ügyészséghez. Utóbbi újra nyomozásba kellett volna kezdjen, hogy egy erősebb jogi megalapozottságú vádat rakjon össze, ám mert már eleve nem volt alapja a vádaknak, végül megszüntették az eljárást.

Tamási Zsolt a péntek reggeli sajtótájékoztatón, mellette ügyvédje, Gogolák H. Csongor | Fotó: Marosvásárhelyi RMDSZ/Bereczky Sándor

Tamási Zsolt ügyvédje, Gogolák H. Csongor az Erdélyi Magyar Televíziónak elmondta, most kapták meg erről az értesítést. „A megoldás megérkezett tegnap (csütörtökön – szerk. megj.). Megszüntették az eljárást dr. Tamási Zsolt és Someșan Ștefan volt főtanfelügyelő ellen. Tegnap kaptuk meg a döntést, arra alapozta az ügyész ennek az ügynek, ennek a vádiratnak, illetve ennek az eljárásnak a befejezését, hogy a sértett felek, amelyek az Unirea Nemzeti Kollégium, a Főtanfelügyelőség, a Bolyai-líceum, valamint a helyi tanács semmilyen kárt nem szenvedtek.”

Tamási Zsolt elcsukló hangon beszélt az eljárásról, és arról a megpróbáltatásról, amelyen át kellett mennie. Szerinte a személyén keresztül az egész iskolát próbálták megbélyegezni.

„Éppen ezért ez a 2520 nap nemcsak nekem volt terhes, hanem terhes volt mindenkinek, aki ebbe az iskolába jött diákként, tanárként, vagy szülőként ideengedte a gyerekét. És én úgy gondolom, hogy teljesen méltánytalan volt ez az eljárás, ahogyan ennyi időn keresztül fenntartották azt az állapotot, amellyel megpróbálták ellehetetleníteni azt a helyzetet, hogy ebbe az iskolába katolikus intézmény működjön.”

Az eljárás megszüntetéséről szóló határozatot elküldték az ügyvéd által felsorolt, feltételezett sértetteknek, akiknek 20 napjuk lesz arra, hogy fellebbezzenek a döntés ellen. A katolikus iskola egyébként jelenleg sem létezik önálló tanintézetként, ugyanis a Bolyai Farkas Líceum alegységeként működik, miután kétszer is megszüntették bírósági úton. Egyelőre az újraalapítási kísérletek sem vezettek sikerre, ugyanis elé folyamatosan adminisztratív akadályokat gördítenek a nacionalista erők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?