Szeretetmorzsákkal kedveskedtek a csíki civil szervezetek

Forró teával, kaláccsal kedveskedtek a járókelőknek a Szeretetmorzsa elnevezésű civil kezdeményezés alkalmával Csíkszeredában. Az érdeklődők átvehették és hazavihették a betlehemi Születés Temploma örökmécseséről meggyújtott Békelángot.

Csíkszeredai civil szervezetek időről-időre összefognak, hogy egy évben két alkalommal, nagyböjtben és advent idején megajándékozzák az utca emberét. Ilyenkor önkéntesek meleg teát, kalácsot osztanak, és aki rászánja az időt, lelki táplálékkal is gazdagodhat, legalábbis beszélgethet egy jót. Így történt ez kedden késő délután is, amikor egy év kényszerszünetet követően ismét megszervezhették a Szeretetmorzsa elnevezésű eseményt.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a kezdeményezőket, metsző, jeges szél fújt kedden Csíkszeredában, ez pedig sietésre késztette a járókelőket. Ennek ellenére az önkéntesek lelkesen kínáltak meg mindenkit, akik közül néhányan bizalmatlanul, ám többségében örömmel fogadták a testet-lelket melegítő finomságokat és szavakat. Mert a kezdeményezés legfontosabb eleme, hogy az emberek megálljanak és váltsanak néhány mondatot, miközben elszürcsölnek egy teát, megesznek egy szelet kalácsot.Fotó: Csíki Anyák Egyesülete

Az eseményt 2012-ben szervezték meg első alkalommal csíkszeredai civil szervezetek összefogásával, ebben az évben tíz szervezet vett részt az akcióban – mondta el a Maszol érdeklődésére Bács Béla János, a Szent Tamás Alapítvány önkéntese. „Próbáljuk ebben a nagy rohanásban megállítani az embereket. Sajnos, nem könnyű, néha még ismerősök is elsietnek mellettünk. Éppen ezt a sietséget próbáljuk, kicsit megfékezni, elbeszélgetünk egy tea, kalács mellett” – hangsúlyozta.

Aki mécsessel, gyertyával érkezett, magával vihette a betlehemi Születés Temploma örökmécseséről meggyújtott Békelángot. Az esemény a résztvevők számára áldással kezdődött, Simó Gáspár, Gazsi atya, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője áldotta meg az egybegyűlteket, az étkeket és a tevékenységet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

(Borítókép: Farkas Endre)

Kapcsolódók

Kimaradt?