Szeptember elsejei iskolakezdést kérnek már Klaus Iohannistól is a diákok

Az államelnöki hivatalnak is elküldte pénteken több diákszervezet azt a korábban megfogalmazott állásfoglalását, amelyben a következő tanév szeptember elsejei megkezdését, illetve a jelenleginél hosszabb iskolai évet kérnek.

Ez a felhívás – amelyet korábban szülői szervezetek is aláírtak – korábbam a kormányhoz és a parlamenthez is eljutott. A diákok érvei szerint az Európai Unióban jelenleg Romániában a legrövidebb az iskolai év. Az idei tavaszi szünidő meghosszabbítása pedig rávilágított a hazai oktatási rendszer egyik nagy problémájára: „mára már a tanuláshoz való jog a vakációhoz való jogot jelenti”.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter korábban úgy reagált a felhívásra: a 2021-2022-es tanév rendjét már rögzítették, a minisztérium nem fogja javasolni a módosítását. Ám ha ezt a tanárok, diákok és szülők kérik, akkor az oktatási tárca támogatja az ősztől kezdődő tanév meghosszabbítását. „A következő tanév hosszán nem módosítana a minisztérium, de a 2022-2023-es tanévén már igen” – jelentette ki.

(Címlapfotó: Kulcsár Mária)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?