A tanügyminiszter ezt az időpontot jósolta az iskolába való visszatérésre

Május végén, június elején országos szinten visszatérhetnének a diákok az iskolákba, ha néhány feltétel teljesül – vélte kedden Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A koronavírus elleni oltási kampány jól halad, jelenleg 150 ezer tanügyi alkalmazott már megkapta a vakcinát, május végéig a számuk pedig jóval meg fogja haladni az 50 százalékot – jelentette ki Cîmpeanu a Digi 24 kedd esti műsorában. Szerinte ez az egyik tényező, amely alapján az oktatási minisztérium javasolni fogja az iskolák újranyitását országos szinten, a fertőzöttségi rátától függetlenül.

Hozzátette, még további három feltételnek teljesülnie kell az újranyitáshoz: a non-invazív tesztek biztosítása az iskolákban a tanulók tesztelésére, a megfelelő óvintézkedések betartása és a koronavírusos esetek csökkenő tendenciája.

„Az áprilisi plusz vakációval megnő annak az esélye, hogy május végén, június elején minden tanuló visszatérjen az iskolapadba. Ez pedig nagyon jó lenne” – szögezte le a miniszter.

Az oktatási tárca kitart azon elképzelés mellett, hogy az iskolákban gyakorlatba ültessék a tesztelést a non-invazív tesztekkel – mondta Cîmpeanu. Hozzátette, a kormányfő is támogatja ezt, és meggyőződése, hogy a miniszterelnök azt is tudja, miből fogják fedezni ezt a kiadást a költségvetésben.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?