banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Koronavírus: teszteltetné a vakációról visszatérő diákokat a kormányfő

A koronavírus-járvány féken tartására jó megoldás lenne, ha non-invazív tesztelésnek vetik alá a tavaszi vakációról visszatérő tanulókat - jelentette ki a kormány csütörtöki ülése után miniszterelnök.

Florin Cîţu elmondta: felkéri az egészségügyi és az oktatási minisztert, hogy vegyék fontolóra a szünidőről iskolába visszatérő diákok tesztelésének lehetőségét. „Végezzünk non-invazív teszteket, teszteljük őket minél nagyobb számban, amikor visszatérnek az iskolába. Azt hiszem, ez jó megoldás a járvány féken tartására” - fogalmazott a miniszterelnök.

Az oktatási miniszter egyetértett azzal, hogy alapvető fontosságú a vakáció után visszatérő tanulók non-invazív tesztelése, ehhez azonban szükség lesz a szülői beleegyezésre. Sorin Cîmpeanu elmondta:
a minisztérium rendelkezésére álló 1,15 millió gyorstesztből csak 19 ezret használtak fel, egyrészt az egészségügyi személyzet hiánya, másrészt a szülők ellenkezése miatt, akik úgy ítélték meg, hogy ezek a tesztek fájdalmat okoznak a gyermekeik számára.

"Ha azonban beszerezzük a non-invazív teszteket, elkezdődhet a tömeges iskolai tesztelés. A franciaországi és osztrák tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ezeket a teszteket a tanulók is el tudják végezni saját magukon" – magyarázta a tárcavezető.

Cîmpeanu azt is elmondta, a vírust nyálból kimutató teszteket a diákok egy tanár felügyelete mellett maguk is el tudják végezni, de a szülők hozzájárulására szükség lesz. "Azt hiszem, ha a tesztek non-invazívak, akkor minden szülő bele fog egyezni" - tette hozzá a miniszter.

Mint ismert, az oktatási minisztérium módosította az idei tanév rendjét. E szerint a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek kivételével a diákok tavaszi vakációja két hétről négy hétre hosszabbodik, április 4-től május 2-ig tart.

Több típusú non-invazív tesztelési eljárást is alkalmaznak már a világon, köztük a nyál-, a köpet, a széklet- és az orrüreg-teszteket – derül ki az egeszsegkalauz.hu összeállításából. A portál ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ezek a tesztek nem a legmegbízhatóbbak.

(Címlapfotó: Kulcsár Mária)

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?