Szentjobb az élen: idén újra megszervezték a Bihar megyei tisztasági bajnokságot

Az idei Május a tisztasági hónapja elnevezésű kampány részeként szervezett versenyre összesen 94 Bihar megyei település nevezett be. A nyerteseket a megye hat integrált hulladékgazdálkodási zónájából választották ki a májusban szelektíven összegyűjtött háztartási és a különféle szemétgyűjtési kampányokból származó hulladék mennyisége alapján.

A tavalyihoz hasonlóan, idén is jól szerepeltek a magyarlakta települések a megmérettetésen, hiszen Szentjobb község a verseny legnagyobb pontszámával nyerte meg a hatos zónát, Érbogyoszló az ötös zónában, Bors pedig az egyes zónában – amely a nagyváradi metropoliszövezet településeit foglalja magában – lett az első. A versenyen több mint 1300 tonna hulladékot gyűjtöttek össze szerte a megyében. A tisztasági kampány és verseny szervezője a Bihar Megyei Tanács és az Ecolect Group Közösségközi Fejlesztési Társulás volt.

A májusi kampány részeként két verseny is zajlott: a Bihari Tisztasági Bajnokságot a városok és önkormányzatok számára, az ÖkoProvokáció elnevezésű versenyt pedig az iskolák számára szervezték. A megye egész területén összesen 334 szemétgyűjtési akciót szerveztek a helyi közösségek, többek között az önkormányzatok, egyházak, iskolák, vállalkozások és civil szervezetek.Fotó: Bihar Megyei Tanács

A versenyen az önkormányzatok az összegyűjtött hulladék mennyisége lakosokra vetített száma alapján kaptak pontszámot. A hat zóna mindegyikében három díjat osztottak ki: az első helyezés 100 000 lejes, a második 50 000 lejes és a harmadik helyezés 30 000 lejes jutalommal járt. A nyereményeket az önkormányzatok a gyermekek javát szolgáló környezetvédelmi pályázatok megvalósítására fordíthatják, továbbá a díjak 10 százalékát a győztes önkormányzatoknál működő EcoClub Bihor önkéntes diákközössége kapja meg.

Zatykó Jácint, Szentjobb község polgármestere a Maszol érdeklődésére válaszként először is megköszönte a település lakóinak, az iskola pedagógusainak, vezetőségének és természetesen diákjainak az együttműködést és a rengeteg segítséget, de köszönet illeti az egyházakat is, továbbá a polgármesteri hivatal munkaközösségét, akik kitartó munkájukkal járultak hozzá ahhoz, hogy a település tisztább legyen és hogy megnyerjék a versenyt. „Az elnyert pénzjutalomból a község gyerekeinek szeretnénk egy parkot létrehozni” – mondta végezetül az elöljáró.

Kiemelkedő eredményt ért el összesítettben a másodikként végző Szalacs község, valamint Margitta és Székelyhíd városa, harmadik helyezést pedig Hegyközpályi és Székelyhíd városa ért el a saját zónáikban. Az önkormányzatok pontszámai és zónák szerinti eredményei ITT érhetők el.          

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?