banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Szent György napja: védőszentjét ünnepli Sepsiszentgyörgy

Sepsiszentgyörgyöt – mint ismert – Szent Györgyről neveztek el. A háromszéki megyeszékhely első fennmaradt írásos említése 1332-ből származik, de Sepsiszentgyörgy környékén már a kőkorban éltek emberek, és a térségben fellelhetők különféle vándornépek nyomai is.

A település nevét Szent György lovagról, templomának első védőszentjéről kapta. Sepsiszentgyörgy Kovászna megye megalakulásával egyidőben, 1968-ban kapta meg a megyei jogú város címet, illetve ekkortól lett megyeszékhely is.

Fotó: sepsiszentgyörgy önkormányzatának archívuma

Sepsiszentgyörgy jelenleg Erdély legnagyobb, magyar többségű városa. A 2021-es népszámlálás szerint Sepsiszentgyörgynek valamivel több mint 50 000 lakosa van és a lakosság mintegy 70%-a magyar nemzetiségű.

Sepsiszentgyörgy már virtuálisan is látogatható a sepsi360.ro interaktív honlapon keresztül. A magyar, román és angol nyelven elérhető oldalon a 360 fokos gömbpanoráma-felvételek nagy felbontásban mutatják be Sepsiszentgyörgy és környéke épített örökségét, szabadidős létesítményeit, kulturális és sportéletét, szobrait, köztereit, szálláshelyeit és vendéglőit.

Sepsiszentgyörgynek két szobra is van a város védőszentjéről. Szent György lovag modern ábrázolása a Süsü, a Sugás áruház előtti téren látható, míg a klasszikus, a prágai Sárkányölő Szent György szobrának másolata a főtér sarkán található. Sepsiszentgyörgy ezekben a napokban ünnepel: a városnapok részletes programját a www.szentgyorgynapok.ro oldalon olvashatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?