„Székelyföldért megmozgattuk Európát!” – Belgiumban is összegyűltek az aláírások

FRISSÍTVE - Izsák Balázs szerint akár múlt időbe is lehet tenni a 2013 óta használt "Székelyföldért megmozgatjuk Európát!" jelszót. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet pénteken tartott Sepsiszentgyörgyön a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének az éjfélkor bekövetkező lezárása alkalmából.

Izsák Balázs elmondta: a koronavírus-járvány miatt kétévesre kiterjesztett aláírásgyűjtés alatt az unió több mint 1,4 millió állampolgára írta alá kezdeményezésüket, és a sajtótájékoztató órájáig tíz országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban és Litvániában) gyűjtöttek több aláírást, mint amennyit az EU megkövetel.

Hozzátette azonban, hogy az utóbbi napokban nagy lendületet vett a belgiumi aláírásgyűjtés, és éjfélig minden bizonnyal ott is sikerül túllépni a küszöböt. A sajtótájékoztató időpontjában 98 százalékon állt a belgiumi aláírások aránya, és már csak 222 aláírás hiányzott a küszöb átlépéséhez. Péntek délben azonban Belgiumban is meghaladta a küszöbértéket a támogatók száma. 

Az SZNT elnöke felidézte: 2013-ban a makfalvi majálison tűzték ki először a molinót a "Székelyföldért megmozgatjuk Európát!" jelszóval, amikor elindították az európai polgári kezdeményezés szervezését. A bejegyzéséért folytatott hatéves pereskedés és a támogató aláírások kétéves gyűjtése után a jelmondat immár akár múlt időbe is tehető.

????????Belgium, a tizenegyedik tagállam is kipipálva! Ma éjfélig lehet még aláírni a kezdeményezést! www.nemzetiregiok.eu

Közzétette: Székely Nemzeti Tanács – 2021. május 7., péntek

Hangsúlyozta: tavaly a magyar Országgyűlés állásfoglalása adott nagy lendületet az aláírásgyűjtésnek. Az állásfoglalás azt jelezte, hogy az egész magyar társadalom a kezdeményezés mögött áll. "Nem várt segítségnek" nevezte Klaus Iohannis államfő tavaly áprilisi magyarellenes kijelentését, mely újabb lendületet adott az aláírásgyűjtésnek.

"A jó ügyeket az ellenfelek is segítik. (...) Bármit tesznek azért, hogy elgáncsolják, akaratuk ellenére segítenek" - állapította meg a kezdeményező bizottság elnöki tisztségét is betöltő közösségi vezető. Felelevenítette, hogy a közösségi portálokon közölt reklámjaikat többször is letiltotta a portálok tartalmát ellenőrző algoritmus. Minden ilyen alkalommal azonban sikerült tisztáznia, hogy az Európai Bizottság által bejegyzett polgári kezdeményezést hirdetnek, amely aláírásgyűjtésére az EU biztosítja az internetes felületet, és melynek ő vezeti a kezdeményező bizottságát, így a tilalmat valamennyi alkalommal feloldották.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az SZNT elnöke az aláírások hitelesítését jelölte ki a következő feladatnak. Reményét fejezte ki, hogy a hitelesítési folyamat után is teljesülnek az érvényességi feltételek. Hozzátette, hogy 2022 februárjáig meg kell semmisíteniük a papíron gyűjtött aláírásokat, így addig a hitelesítési folyamatnak be kell fejeződnie. Kijelentette: akkor kívánják iktatni az Európai Bizottságnál az EU polgárai által is támogatott kezdeményezést, amikor a legnagyobb esélyét látják annak, hogy a folyamat sikeres legyen, és a bizottság jogszabályt kezdeményezzen. Addig a nemzeti régiók európai mozgalmának az építésére kívánnak összpontosítani.

????Azt mondták, nem tudjuk megcsinálni! ????Azt mondták, a határon túliak sorsa őket nem érdekli. ????Azt is mondták, hogy hiába...

Közzétette: Írdalá.hu – 2021. május 7., péntek

FRISSÍTÉS - Az online aláírásgyűjtést az írdalá.hu csapata koordinálta. Pesty László kampányfőnök román idő szerint 13 órakor jelentette be, hogy Belgiumban is összegyűltek az aláírások. „Szándékosan hagytuk a végére Belgiumot, mert Magyarországnak kissé ambivalens a viszonya a brüsszeli bizottsággal. Nem engedte, bíróságon kellett küzdeni vele, hogy egyáltalán el lehessen kezdeni az aláírásgyűjtést. Ezért gondoltuk a végére hagyni Belgiumot, az szexi, bizarr és pikáns” – nyilatkozta a budapesti filmes szakember.

Izsák Balázs kijelentette: a mozgalomnak már két tagja van, hiszen kedden Tőkés Lászlóval az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével tárgyalt, aki az EMNT támogatásáról biztosította.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?