Pesty László: vannak, akik megpróbálják aláásni a nemzeti régiók ügyét

A nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés nemcsak egy-egy kisebbség számára lenne hasznos, hanem az adott országnak is, amelyben az érintett közösség él – véli Pesty László, az Írdalá.hu nemzetközi aláírásgyűjtés kampányfőnőke.

A budapesti kommunikációs szakember annak kapcsán küldte el állásfoglalását, hogy az Európai Bíróság csütörtökön tárgyalja a Románia által az Európai Bizottság ellen benyújtott, a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló EB-határozat megsemmisítésére vonatkozó keresetét.

A Székely Nemzeti Tanács által indított kezdeményezés, ha eredményre vezet, és sikerül jogalkotásra bírni az Európai Uniót, Pesty szerint „előnyös a többségi nemzeteknek is, mivel összességében az adott nemzetgazdaság, az adott ország jut ezáltal plusz forrásokhoz. Így a többségi társadalom is szedheti ennek az akciónak a gyümölcseit.”  Sajnos azonban – tette hozzá – mint minden uniós országban, úgy Romániában is „vannak erők, akik fittyet hánynak a többségi, és kisebbségi érdekekre”, és „megpróbálják tettleg aláásni annak érvényesülését (…) pereskednek, lobbiznak, rosszhírét keltik”.Pesty László | Forrás: Írdalá.hu Facebook-oldal

Pesty László emlékeztetett arra, hogy a „székely kezdeményezés” nem csak a pert nyerte meg annak idején Brüsszellel szemben, de eredményes az aláírásgyűjtésben is. „Most jóval több mint 1 millió online aláírásunk van, és 7 helyett pillanatnyilag 10 országot pipáltunk ki. Ez annyit jelent, hogy az unióban eddig indult 76 hasonló kezdeményezés közül a 3. legsikeresebbek vagyunk” – írta.

Az aláírásgyűjtés eredetileg tavaly május 7-én járt volna le, de a koronavírus-járványra és a különböző tagországi korlátozásokra való tekintettel az Európai Bizottság többször is meghosszabbította a határidőt, amelynek a végső időpontja 2021. május 7. „Ígérni felelőtlenség lenne bármit is, de annyit azért elmondhatok, hogy a Gerilla.hu csapata május 7-én éjfélig folytatja a harcot. Az utolsó pillanatig küzdünk” – írta Pesty László.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?