Szaktanárok az érettségi tételekről: nem volt túl nehéz, de akadtak trükkös feladatok

Csütörtökön járt le az idei érettségi nyári szessziójának utolsó írásbeli vizsgája, anyanyelvből mérték fel a kisebbségi diákok tudását. Minden évben vannak elégedetlenkedők, könnyű vagy éppen nehéz tételek, éppen ezért megnéztük, hogy a különböző szaktanárok szerint mennyire volt teljesíthető az idei tételsor, voltak-e meglepetések és mit szóltak a diákok.

Román írásbeli: aki nem tanul, annak bármi nehéz

Az érettségi első napján, hétfőn román nyelvből és irodalomból tartottak írásbeli vizsgát. Nagy Judit, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum romántanára úgy gondolja, nem volt nehéz az érettségi tétel, viszont a diákok visszajelzéséből nem föltétlenül ugyanez jött le. „Nyilván, aki tanul, annak nem nehéz, aki meg nem tanul, annak bármi nehéz. Az egyik visszajelzés az volt, hogy nem számítottak Caragialéra a hármas tételnél, de ha a klasszikusokra nem számítunk, akkor kire számítsunk? Mindig kell a klasszikusokra számítani, mert azok a legfontosabb a tételek között vannak” – magyarázta a tanárnő

Az egyes tételnél szövegértési kérdések szerepeltek, ezek a tanárnő szerint teljesen érthetőek voltak, Nicolae Iorga szövege „nem volt annyira nehéz”, ám erre nem is panaszkodtak a diákok. Mint magyarázta, természetesen voltak félreértések, például többen az erkölcsi tulajdonság helyett a pszichológiait dolgozták ki, de aki figyelt, annak ez is érthető volt, mondta. Az érvelő szöveggel sem volt baj szerinte, voltak évek, amikor a diákok nem értették a szöveget, de idén ez nem fordult elő, senkit nem panaszkodott erre. Arról kellett írniuk az érettségizőknek, hogy vannak-e érzelmeik, amikor egy irodalmi, vagy valamilyen személyiséggel találkoznak, és ez Nagy Judit szerint szintén könnyű volt.

Fotó: Agerpres

A kettes tétel szintjével is meg voltak elégedve, tette hozzá. „Ami könnyű egyeseknek, az másnak úgyis nehéz. Most az van, hogy érdekes módon pont azok panaszkodtak, akik tudnak románul. Aki nem tudott románul, az talán sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a leckékre, és valószínű, hogy sokkal jobban megtanulta őket” – mondta. Hozzátette, a mostani kilencedikesek majd más tételből fognak érettségizni, és kíváncsian várják, hogy az milyen lesz, mennyivel lesz könnyebb vagy nehezebb, ám szerinte „tanulni kell, ennyi a kulcs a sikeres román érettségihez”.

Matematikából „könnyű” tételt kaptak, hasonlót a tavalyihoz

Kedden a kötelező tantárgyból vizsgáztak a diákok, a reál szakosok matematikából, a humán szakosok történelemből. Kányádi Zoltán, a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum matematikatanára úgy vélte, könnyű volt az érettségi tétel mind a biológia-kémia osztályosok számára, mind a matematika-informatika szakosoknak. „A diákok, amikor kijöttek, fülig ért a szájuk, hogy majdnem mindent meg tudtak oldani. A matektétel könnyű volt, mondták is, hogy most betartotta a miniszter az ígéreteit, mert a román tétel elég nehéznek tűnt nekik. Én utólag összevetettem a tavalyival, és úgy látom, ahhoz képest is könnyebb volt, és nagyon hasonló is. Idén volt egy matek-infó és egy természettudomány osztályom, és úgy láttam, idén mindkettőnek elég könnyű volt a tétele” – nyilatkozta.

Mint mondta, csak egyetlen alpont volt egy kicsit nehezebb, de ahhoz hasonló szerepelt a tavalyi tételben is, így aki azt megcsinálta, kellett volna tudja az idei tételben is. Ennek ellenére, az ő osztályából csak egyvalaki teljesítette azt az alpontot. Amúgy „abszolút megoldható volt” a tételsor. Mint magyarázta, ha túl könnyűek a feladatok, az a jobb tanulókra nézve hátrányos, mert nem lesz nagy különbség az érettségi átlagoknál, és ha érettségi média alapján jutnak be az egyetemre, nem lesz túl nagy különbség a közepes és a nagyon jó diákok vizsgaátlaga között.

„Szerintem az érettséginek ilyennek kell lenni, nagyjából ez a szint teljesíthető mindenkinek, aki tanul, és az érettséginek az a lényege, hogy az általános tudást mérje fel. Nem voltak meglepetések, egyetlen kicsit nehezebb alpont volt, tehát aki tanult, az mindegyiket meg tudta oldani” – összegezte a matektanár.

A történelemmel sem volt baj, olyan tételt kaptak, amit általában tudnak a diákok

Hajdu Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum történelemtanára elmondta, az idei tétel „teljes mértékben rendben volt”, minden, amit adtak, benne volt a tananyagban, és a teszt az pont úgy volt összeállítva, mint ahogy a minisztérium azt kiadta az év elején. A történelem vizsga nehézségi foka „jó közepes” volt, ami azt jelenti, hogy aki megoldotta az első két tételt, az megkaphatta már a 7-es jegyet.

„Az első két tétel egészen könnyű volt, egy szövegből kellett bizonyos információkat kikeressenek a diákok, ezt általában a vizsgázók 90 százaléka meg tudja oldani, a harmadik tétel pedig egy esszé volt, aminek a témája teljesen megközelíthető volt, a 18–19. századi Románia történelme, egy olyan téma, amelyet általában a diákok tudnak” – mondta.

Illusztráció: Farkas Endre

Hozzátette, a nagy történelmi események általában a román történelemben a 19. században történnek, és ezt tudják a diákok, tehát „jó tétel volt”, és a próbaérettségin is hasonló témát kaptak, így volt, mikor átismételni. Pozitívak a visszajelzések, amikor az érettségiről kijöttek a diákok, mindannyian azt mondták, hogy tudták a tételeket.

Csak egy alpont volt nehezebb az informatika tételben

Szerdán a választott tantárgyból írásbeliztek az érettségizők, a biológia, kémia, gazdaságtan, fizika, földrajz, informatika, logika, pszichológia és szociológia tantárgyak közül lehetett korábban választani. Kotró László Lehel, a nagyváradi Ady Endre Líceum informatikatanára úgy vélte, összességében nem volt nehéz a tétel. Egy pont nehezebb volt, de a többi feladat nem tért el attól a mintától, mint amit feltettek a tanügyminisztérium oldalára.

„Csak egy feladat akadt, amelyik egy kicsit más volt, de azt is meg lehetett oldani. Azt mondták a diákok, hogy jól ment nekik. Az a feladat is hasonlított az eddigiekhez, de egy kis csavar volt beletéve. Aki négy évig végigtanulta a tananyagot, annak nem lehetett nehéz. Az informatika érettségi vizsgákon az utóbbi években mind hasonló volt a tétel, így fel tudtunk készülni, nem volt nagy meglepetés” – válaszolta.

Kotró László Lehel úgy véli, vannak azért olyan részek, programozási feladatok, amik papíron nehezebben megoldhatók, mert ott könnyen el lehet téveszteni, még ha sokat is gyakorolja az ember. Szerinte vannak olyan feladatok, amiket jobb lenne számítógépen megoldani, ebben még fejlődnie kell a tételnek, hogy egy részét papíron, másik részét gépen csinálják meg, hiszen „a programozás nem papíron történik”.

Magyar: „szép tétel” volt, boldogultak a gyerekek

Csütörtökön járt le az idei érettségi nyári szessziójának utolsó írásbeli vizsgája, anyanyelvből mérték fel a különböző nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok tudását. Zágoni Melinda, a Báthory István Elméleti Líceum magyartanára úgy vélte, a tétel első része, a versértelmezés közepes nehézségű volt, mind a reál, mind a humán osztályban ugyanazt az Arany János-verset kapták. „Az a gyerek, aki becsületesen készült a líceumi években, szerintem semmiféle megoldhatatlan akadályba nem ütközött. Olyan fogalmakat kértek számon, amellyel naponta találkoztak irodalomórán” – nyilatkozta.  

Fotó: MTI

A második tétel egy ismeretlen szöveg mentén intézett értelmező kérdéseket a diákhoz, itt a Filmtett portálon megjelent szövegrészletet kaptak, és ebből kellett konkrét információkat visszakeresni, a szöveg alapján mondatot értelmezni. A tanárnő szerint ez kifejezetten könnyű volt, egyedül a monológ volt egy kicsit kreatívabb, ez a gyerekek íráskészségét vizsgálta, ám nem kellett hozzá semmilyen előzőleges különleges tudás.

A harmadik tétel Zágoni Melinda szerint „szép tétel” volt, olyan, amit nagyon jól lehet teljesíteni, ha volt a gyereknek olvasmányélménye. A vizsgázók egy értekezést kellett írjanak a A bűn és bűnhődés motívuma az irodalomban címmel, választhatták Móricz Zsigmond Barbárok, Arany János Ágnes asszony és Katona József Bánk bán című művét is. Ezt a tanárnő szerint akkor lehetett szépen és kimerítően kifejteni, hogyha a gyereknek volt olvasmányélménye, ám – mint mondta – ő biztos benne, hogy boldogultak a vizsgázók. Az idei „előnyös tétel” volt, összegezte Zágoni Melinda.

Az eredményeket június 27-én 12 óráig hozzák nyilvánosságra, az óvások benyújtása aznap 12 és 18 óra között lesz lehetőség. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?