Sürgeti az USR a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezet napirendre tűzését

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) felszólította hétfőn a parlament házelnökeit, Marcel Ciolacut és Alina Gorghiut, hogy hívják össze az együttes házbizottság ülését, és a testület tűzze az illetékes szakbizottság napirendjére a képviselők és szenátorok különnyugdíjának eltörléséről szóló törvénytervezetüket.

Az ellenzéki párt szenátora, Radu Mihail emlékeztetett arra, hogy az USR már hónapokkal ezelőtt benyújtotta ezt a tervezetet, de a képviselőház és a szenátus vezetősége megakadályozta, hogy a törvényhozók jogállásáért felelős közös szakbizottság elé kerüljön. Hozzátette, ha Ciolacu és Gorghiu nem tesz eleget a kérésüknek, akkor kétszínűséggel vádolhatók.

Illusztráció forrása: Pexels

A politikus kijelentette: miközben a romániaiaknak „óriási gondjaik” vannak az infláció és az elszabadult energiaárak miatt, a parlament két házának vezetői a képviselők és a szenátorok különnyugdíjának fenntartása miatt aggódnak. „Ha nem ezt az üzenetet akarják közvetíteni, megvan a lehetőségük az együttes házbizottság összehívására, és a többi már egyszerű: tíz perc alatt meghozzuk a döntést, és töröljük a törvényhozók különnyugdíját” – közölte a házelnökökkel Mihail.

Az USR képviselőházi frakcióvezetője, Ionuţ Moşteanu hozzátette, hogy a párt május 6-án terjesztette be a parlamentbe a tervezetet, de a kormánypártok akadályozzák a megvitatását. „Határozottan elutasítjuk Ciolacu úr és Gorghiu asszony alkotmánysértését” – jelentette ki.

Korábban Moşteanu egy Facebook-bejegyzésben arra szólította fel Nicolae Ciucă kormányfőt és Marius Budăi munkaügyi minisztert, hogy hozzák nyilvánosságra a speciális nyugdíjak eltörlésére vonatkozó tervet, amelynek végrehajtási határideje az országos helyreállítás tervben december 31.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?