FRISSÍTVE – Súlyos vízszennyezés Györgyfalván: a falu víztározójába került a felborult katonai járműből kifolyt gázolaj

Amint a Maszolon megírtuk, hétfő délután a román hadsereg egyik üzemanyagszállító járműve felborult Apahida és Bányabükk között a kolozsvári terelőúton. Bár személyi sérülés nem történt, kiderült, a szerencsétlenség következtében a teherautóból mintegy 8 tonna gázolaj ömlött ki a Györgyfalvát ellátó víztározó mellett. FRISSÍTÉS: Palackozott vizet osztanak szét, tartálykocsikkal szállítanak vizet az állatoknak.

A Kolozsvár melletti, magyar többségű Györgyfalván hétfő délután vették észre a lakosok, hogy a víz üzemanyaggal szennyezett. Mivel a településen a földalatti tározórendszerbe gyűjtik össze a forrásvizet, amivel ellátják a lakosságot ivóvízzel, a mostani szárazság idején a szennyezésnek sokkal komolyabb hatásai lehetnek.

A felborult katonai üzemanyagszállító teherautóból folyt a gázolaj a Györgyfalvát ellátó tározóba | Fotó: Info Trafic 24

A faluban hétfőn elzárták a központi vízellátást, estére pedig tartálykocsival vittek ivóvizet a helyszínre a lakosság ellátása érdekében. Egyelőre nem lehet tudni, meddig marad lezárva a tározó, és azt sem, hogy egyáltalán sikerül-e kitakarítani a gázolajtól, amely a baleset környékén beszivárgott a talajba.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság testülete kedden délelőtt ülésezett a prefektúrán, hogy megoldásokat találjanak a problémára. 

A háztartások több mint felét érinti a vízszennyezés

Tasnádi István Szilárd Kolozs megyei alprefektus a Maszolnak elmondta, a települést több helyi forrás és kút látja el vízzel, a vezetékrendszert évtizedekkel ezelőtt építették ki, és mivel a legnagyobb lefedettségű hálózat szennyeződött be – mivel a baleset az ezt tápláló forrásnál történt –, így közel 350 háztartás vízellátását érinti a probléma. Ez a györgyfalvi háztartások nagyjából 60 százaléka.

Az alprefektustól azt is megtudtuk, hogy rövidtávon az ivóvíz biztosítása a legfontosabb, amelyben a Szamos Vízügyi Vállalat (Compania de Apa Somes) vállal szerepet, továbbá a helyi tanács a községben található hagyományos közkút, a Falukútja vizét fogja felhasználni. „Ide szükséges egy nagyteljesítményű szivattyú felszerelése, hogy a megnövekedett igényt ki tudja szolgálni. Viszont ez rövidtávú megoldás, hiszen innen tartályokban kell mindenki a saját háztartásába elszállítsa a vizet, és csak a minimális szükségleteket lehet így kielégíteni. A következő napokban megoldást kell találni a háztartási vízszükséglet, továbbá a háziállatok, gazdaságok vízellátásának a biztosítására is” – részletezte.

Hónapokba is beletelhet, míg kitisztítják a forrást

Arról, hogy mennyi időbe kerülhet a szennyezés kitisztítása, mennyi ideig lesznek víz nélkül a lakosok, az alprefektus azt mondta: mivel a forrás szennyeződött be, így annak a kitisztulása hónapokat, sőt még ennél is több időt vehet igénybe. Ez alatt a közegészségügyi hivatal folyamatosan vizsgálni fogja a forrásvizet, mindaddig, amíg az újra ihatóvá nem válik. A nagy probléma az Tasnádi István Szilárd szerint, hogy a gázolaj bejutott a rendszerbe, egészen a háztartásokig, így a teljes vezetékhálózatot tisztítani kell.

Tasnádi Szilárd István | Fotó: Borsi Balázs

„Erre vonatkozóan a polgármesteri hivatal megtette a szükséges lépéseket, felvette a kapcsolatot egy szolgáltatóval és reményeink szerint a lehető legrövidebb időn belül sikerül a vezetékek tisztítását előkészíteni. Sajnos ezt követően továbbra is kérdés, hogy milyen vízzel lehet majd feltölteni a tartályokat és a hálózatot, mindaddig, amíg a forrás vize ismét ihatóvá nem válik” – magyarázta.

Továbbra sem találtak jelentkezőt a vízhálózat kiépítésére

Mint megtudtuk, a keddig ülésen részt vett a Szamos Vízügyi Vállalat igazgatója is, aki tájékoztatta a jelenlévőket a települést érintő vízhálózat építési munkálatainak helyzetéről. Tasnádi István Szilárd ezzel kapcsolatban elmondta, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás jelentkezési határidejét a napokban hosszabbították meg, mivel nem volt jelentkező, aki vállalta volna a munkálatokat.

Mint mondta, arról is szó esett, hogy amennyiben sikerül kivitelezőt találni, a közel tucatnyi települést érintő szerződés megvalósításánál a györgyfalvi szakasz legyen az első, ahol elkezdik a munkálatokat. „Hosszútávon sokkal biztonságosabb a Szamos vízművek által biztosított víz használata. Az uniós pályázatot, amelyből ezt a beruházást fedezik, 2023-as határidővel kell megvalósítani, és bízom benne, hogy ez sikerülni is fog a vállalatnak” – nyugtázta Tasnádi.

Fotó: Soós Sándor

Palackozott vizet osztanak szét, tartálykocsikkal szállítanak vizet az állatoknak

Irina Munteanu, Kolozs megye prefektusa elmondta, a baleset után a kolozsvári katasztrófavédelmi felügyelőség tűzoltói azonnal cselekedtek, és motoros szivattyúkkal ürítették és tisztították ki a kutakat, a folyamat jelenleg is tart. A kedd délelőtti ülés következtetéseit így összegezte a prefektus:

  • felkérte Erdőfelek község polgármesterét, hogy haladéktalanul hívja össze a helyi vészhelyzeti bizottságot, valamint a község helyi költségvetéséből elkülönített vészhelyzeti alapból a következő időszakban vásároljanak ideiglenes víztárolására szolgáló új tartályokat, és fedezzék a beavatkozáshoz szükséges további kiadásokat;
  • a helyi hatóságok a hadsereggel és a kolozsvári katasztrófavédelmi felügyelőség képviselőivel közösen leállították a vízellátást mind a fő, mind a mellék víztározóknál, így a szennyezett víz nem jut el a lakosság többi részéhez, ahhoz a 350 háztartáshoz, ahová még nem ért el;
  • a prefektus arra is felkérte a Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatóságot (DSP) és a kolozsvári vízgazdálkodási vállalatot, hogy végezzenek tesztsorozatot, hogy megállapítsák a falu központjában található kútból származó víz ihatóságát, amely ideiglenes megoldást jelentene a közösség vízellátására;
  • Irina Munteanu a Kolozs megyei civil szervezetek segítségét kérte, hogy palackozott vízzel lássák el Györgyfalva lakosságát, ugyanakkor a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) tartálykocsikban fog vizet szállítani az állatok itatásához és háztartási célokra.

A prefektus hozzátette, a Szamos Vízügyi Vállalat tegnap óta ivóvizet szolgáltat a falu központjába vitt tartályból, emellett azon dolgozik, hogy műszaki megoldásokat találjon és alkalmazzon a víztározók tisztítására, és ezzel párhuzamosan a lehető leghamarabb feltöltse azokat vízzel. Irina Munteanu rámutatott, a víz érkezéséről a helyieket tájékoztatják, akik saját edényeikben tudják majd hazavinni azt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?