Startoljunk rá!: Hargita megyeiek ismerkedtek az uniós források felhasználási lehetőségeivel

Élénk érdeklődés övezte a Startoljunk rá! erdélyi tájékoztató körút első hat, Hargita megyei előadását, amelyeken közel háromszáz érdeklődő vett részt.

A Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kezdeményezésére indult, uniós pályázati lehetőségeket ismertető előadássorozat csütörtökön Székelyudvarhelyen kezdődött vállalkozóknak szóló előadással, délután Farkaslakán az udvarhelyszéki önkormányzatok számára szervezett előadással folytatódott. Pénteken Csíkszeredában civil szervezetek, illetve önkormányzatok számára tartottak előadásokat, szombaton pedig Gyergyószentmiklóson vállalkozók és önkormányzatok kaptak hasznos információkat és tippeket az új lehetőségekről.

„Európai parlamenti képviselőként egyik feladatom a tájékoztatás, hogy elhozzam Brüsszelt Erdélybe. Ebben az esetben ez nagyon konkrét dolgokat jelent, hiszen idén fogadta el az Európai Unió a következő hét év keretszámait és azokat a célkitűzéseket, amelyek mentén pályázni lehet, illetve a helyreállítási alapot. Bár a konkrét kiírásokra sok esetben még várni kell, de jó időben készülni. Szerencsére az utóbbi időben a hangsúly a pénz „lehívásáról” kezd átkerülni a hasznos beruházásokra és a minél szélesebb kör bevonására” – mondta el bevezetőjében Vincze Loránt.

Vincze Loránt ismertette a pályázási lehetőségeket, feltételeket | Fotók : Mihály László

Az új pályázati rendszer kereteit a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség osztályvezetője, Lengyel Erika ismertette, a vállalkozások számára elérhető forrásokról a Goodwill Consulting területi képviselői, Fazakas Botond és Péterfi Attila számolt be, míg a civil szervezeteket Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója látta el gyakorlati jótanácsokkal.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa és Csík Terület RMDSZ-elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy míg korábban a nagyvárosok vonzáskörzetében csapódott le az uniós források hozadéka, most történelmi lehetőség van arra, hogy ezeket közelebb hozzák Székelyföldhöz, mert a feltételek adottak a központi régióhoz kerülő döntések, a kormányzati szerepvállalás és a brüsszeli jelenlét révén.

Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Területi Szervezetének elnöke kiemelte: az udvarhelyszéki vállalkozók, illetve az önkormányzatok is élen jártak eddig is abban, hogy az uniós lehetőségekkel élve hasznos beruházásokat valósítsanak meg, és nagy segítség számukra az, hogy időben értesülhetnek a következő ciklusban várható lehetőségekről, és elkezdhetnek készülni rájuk.

Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyószéki Területi Szervezetének elnöke ismertette a szervezet által a térség fejlesztése érdekében kigondolt stratégiát, amelynek az infrastrukturális beruházások, a sportlehetőségek és kultúra, valamint a gazdaság fejlesztése is része.  Fontos, hogy megismerjük az uniós irányelveket, amelyek mentén gondolkodni érdemes, hogy felmérhessük, az álmainkból mit tudunk ezekkel az eszközökkel megvalósítani – mondta a területi elnök.

A Startoljunk rá! körútja június 17-én, Sepsiszentgyörgyön folytatódik, ahol civil szervezetek és vállalkozók számára is tartanak előadást, majd Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár és Marosvásárhely következik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?