Simonis: ezt csak szükségállapotban lehetne

A jövő évi helyhatósági és a parlamenti választások összevonása alkotmányellenes lenne, csak szükségállapotban lehetne ehhez a megoldáshoz folyamodni – jelentette ki kedden Temesváron a képviselőház ideiglenes alelnöke, Alfred Simonis.

Fotó: Alfred Simonis Facebook-oldala

A szociáldemokrata párti képviselő rámutatott, alakulata nem ért egyet a két választásnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által szorgalmazott összevonásával, mert az nem kivitelezhető, ugyanis alkotmányellenes lenne az eljárás. Mint magyarázta, az összevonáshoz két hónappal meg kellene hosszabbítani a helyi választott tisztségviselők mandátumát, erre azonban csak szükségállapot idején van lehetőség. Példaként hozta fel a 2020-as évet, amikor szeptember 27-éig meghosszabbították a választott tisztségviselők megbízatását, akkor azonban szükségállapot volt Romániában, a koronavírus-járvány miatt júniusban nem lehetett megtartani a választásokat.

„Az egyetlen párt érdekeit szolgáló összevonások és módosítások a banánköztársaságokra jellemzők, nem a demokratikus országokra” – fogalmazott Simonis.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?