Sepsiszentgyörgyön segítenek a népszámlálás érvényességének ellenőrzésében is

Sepsiszentgyörgy főterén is ellenőrizni lehet a kitöltött népszámlálási ívek érvényességét, jelentette be Antal Árpád polgármester csütörtökön.

A városvezető tájékoztatása szerint az RMDSZ háromszéki szervezete egy sátrat állít fel a város főterére, ahol péntektől a népszámlálás önkitöltési szakaszának végéig, azaz május 27-ig bárki a személyi száma alapján pillanatok alatt ellenőrizheti, hogy érvényes-e az általa kitöltött kérdőív, ha pedig kiderül, hogy a statisztikai hivatal azt nem érvényesítette, akkor segítenek a kitöltésben.

Antal Árpád szerint erre azért van szükség, mert bár Sepsiszentgyörgyön nagyon sokan, a lakosság több mint 70 százaléka – számszerint 36 400 személy – töltötte már ki a népszámlálási kérdőívet, mintegy 10 százalékukét nem érvényesítette a statisztikai hivatal. A Sepsiszentgyörgy főterén naponta 10 és 18 óra között működő segítő ponton bárki pillanatok alatt ellenőrizheti, hogy elfogadták vagy sem az általa benyújtott kérdőívet.

Antal Árpád arra is kéri lakosságot, hogy ha még nem töltötték ki a kérdőívet, akkor azt lehetőleg tegyék meg az önkitöltést segítő pontoknál, mert nagyobb eséllyel lesz érvényes, mintha otthon tennék meg ezt. A kérdőíveket ugyanis a benyújtástól számított 7 nap alatt kell érvényesíteni, ezért aki most hibázik, annak nem marad ideje kijavítani azt.

Antal Árpád kifejtette: a megyeszékhelyek között Sepsiszentgyörgy első helyen van a népszámláláson részt vevők arányának tekintetében, ami egyrészt azt jelzi, hogy a város lakóinak jók a digitális kompetenciái, másrészt, hogy fontosnak tartották a részvételt. Zsigmond József önkormányzati képviselő, a sepsiszentgyörgyi népszámlálást segítő akció koordinátora arra hívta fel a figyelmet, hogy aki a segítő pontoknál tölti ki a kérdőíveket, kap egy olyan igazolást, amelyet május 31-ig egy kávéra válthat be a város több vendéglátó helyén.

Értesülésünk szerint Kovászna megye országos szinten a 3. helyen áll a népszámláláson való részvétel tekintetében. A jól teljesítő települések között van a megyeszékhelyen kívül Kovászna és Kézdivásárhely is, de a községek közül Lemhény (87 százalék), Kézdialmás (92 százalék), Kommandó (72 százalék) és Kökös (71 százalék). A másik oldalon pedig Nagyborosnyó, Bölön, Nagyajta, Hídvég, Mikóújfalú és Zágon áll, ahol a lakosság részvétele jelentősen elmarad a fentebb jelzett településektől.

(Címlapkép: Antal Árpád/Facebook)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?