Kikapcsolt hűtőben tárolta a tejterméket a szentgyörgyi szupermarket

Súlyos hiányosságokat észleltek egy sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontban, amely kikapcsolt hűtőben, magas hőmérsékleten tárolta a tejtermékeket, ezért 30 ezer lejes büntetést kapott, számolt be kedden Sikó Barabási Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője szerint egy vásárló riasztására kezdtek vizsgálódni a sepsiszentgyörgyi bevásárlóközpontban, és megállapították, hogy hosszabb ideje nem működik a 3,5 méter hosszú, 5 polcos hűtőberendezés, amelyben a tejtermékeket kínálták eladásra.

A polcokra joghurtok, kefirek, sajtok, vajak és tejfölök voltak kihelyezve, mind olyan termékek, amelyekre a gyártók alacsony hőmérsékleten való tárolás mellett vállaltak garanciát. A háromszéki főállatorvos példaként említett egy joghurtot, amelyet a csomagoláson található információk szerint +2 vagy legtöbb  +6 C° kellett volna tárolni, de a hatóság a doboz belsejében +17,5 C° fokot mért.

Hozzátette, hogy a kikapcsolt hűtőberendezés amúgy is túlzsúfolt volt, ezért működés közben sem lett volna biztosított a megfelelő tárolási körülmény. Az élelmiszerbiztonsági hatóság 3 670 lej értékű tejterméket kobozott el és 30 ezer lejre bírságolta a sepsiszentgyörgyi szupermarketet.

Az év első tíz napján razziáztak

Sikó Barabási Sándor szerint január 1 és 10-e között az élelmiszerbiztonsági ellenőrök 312 razziát tartottak boltokban, szupermarketekben, vendéglőknél, panzióknál, és élelmiszer raktáraknál. Több rendellenességet is találtak, ezért elkoboztak 682 kilogramm élelmiszert, és 13 esetben róttak ki összesen 44 800 lej értékű bírságot.

Emellett egy gazdasági egységet bezártak és négy másik engedélyezési folyamatát leállították, ezáltal megtiltották működésüket. Január első tíz napjában Háromszéken 22.863 háztájon vágott sertés húsát ellenőrizték és két esetben állapították meg, hogy az trichinellózissal fertőzött.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?